Vesti
Društvo i ekonomija
Žene u Srbiji rade duplo više da bi im se priznalo da su upola dobre kao muškarci
19.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Žene u Srbiji rade duplo više da bi im se priznalo da su upola dobre kao muškarci
Okrugli sto o položaju žena u Srbiji održan je danas u Domu Narodne skupštine, uz učešće ministarki Vlade Srbije, narodnih poslanica i gostiju iz zemlje i inostranstva.
- Nedopustivo je da žene moraju da rade duplo više da bi im se priznalo da su radile upola dobro kao muškarci - ocenila je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović u govoru na skupu u organizaciji Ženske parlamentarne mreže.
Mihajlović je izjavila da smatra dobrim što postoje kvote o obaveznom broju žena u Skupštini, ali da to nije garancija većeg učešća žena u politici.
Ženska parlamentarna mreža je neformalna grupa u čijem radu učestvuju sve poslanice Narodne skupštine. Mreža nadzire primenu zakonskih propisa o suzbijanju nasilja nad ženama i o njihovom ekonomskom osnaživanju, o obrazovanju i zdravlju žena.
Govoreći o zdravstvenom stanju žena u Srbiji, ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović istakla je da "još mnogo toga mora da se ostvari".
- U Srbiji oko 4.000 žena godišnje oboli od raka dojke, a 1.600 slučajeva završi se smrću - rekla je ministarka zdravlja.
Državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović istakla je da u Srbiji "skoro svaka druga žena trpi neku vrstu fizičkog, seksualnog, ekonomskog ili drugog nasilja" porodičnog, bračnog ili vanbračnog partnera.
Govorile su i princeza Katarina Karađorđević i savetnica predsednika Indonezije Meutia Hata (Hatta), koja je govorila o iskustvima svoje zemlje.