Vesti
Društvo i ekonomija
Olakšanje: Padaju rate za stambene kredite
23.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Olakšanje: Padaju rate za stambene kredite
Građani koji su uzeli stambene kredite pre decembra 2011. godine u evrima ili švajcarskim francima od 1. marta plaćaće niže rate, u nekim slučajevimo i do 3.300 dinara manje.
Sa prvim danom marta banke u Srbiji biće u obavezi da naplaćuju rate kredita po srednjem kursu jer počinje da važi izmenjeni zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
To ustvari znači da banke više neće moći da obračunavaju rate kredita po prodajnom kursu, iako su kredit odobrile po srednjem ili kupovnom kursu.
Ova mala pogodnost se odnosi na kredite koje su klijenti podigli pre 5. decembra 2011. godine. Posle tog datuma banke su već počele da kredite naplaćuju po srednjem kursu.
Sada, kada ih zakon obaveže da snize rate, građani će osetiti veliko olakašanje, jer uštede i nisu tako male. Promena koju je predložila NBS odnosiće se ne samo na građane nego i na preduzetnike koji su kredite uzeli pre decembra 2011.
Marko Vasić iz Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata “Efektiva“ potvrđuje da bi rate u francima mogle da budu niže i do nekoliko hiljada.
“Nema više toga da se klijentu isplati kredit po najnižem mogućem kursu, a naplaćuju rate po najvišem“, istakao je za “Informer“ Vasić.
Računica pokazuje da je razlika između prodajnog i srednjeg kursa za evro 2,4 dinara, dok je između prodajnog i kupovnog 5,5 dinara. Još izraženija razlika je kod švajcarskog franka – između prodajnog i srednjeg iznosi 5,6 dinara, a između prodajnog i kupovnog čak 11 dinara.
Za Mariju G. iz Beograda, koja ima kredit u švajcarcima, ovo je veliko rasterećenje.
“Mesečna rata od 300 franaka bila mi je do sada 34.500 dinara, a od marta će biti 31.200 dinara. To znači da bih godišnje mogla da uštedim 39. 600 dinara, što je cela moja plata“, istakla je Marija