Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Bangkok
10.06.2008. 12:00
Izvor: Gracija
Bangkok
Mirnes Zukanović, službenik za odnose s javnošću Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, boravio je nedavno u prijestolnici Tajlanda, gradu kojeg su nekad zvali Venecijom istoka, a u kojem, kad se jednom nađete, ne smijete propustiti zlatne statue Bude, plutajuću pijacu, tuk-tuk vozila i nezaobilazne, nestvarno raskošne šoping centre
Sjećam se da je nekad, još u vrijeme srednje škole, sport u mom životu zamijenio film, a nedugo nakon toga sport je zamijenila fascinacija Tajlandom, prvobitno izražena kroz tajlandski boks, a onda pojačana filmskim scenama Rogera Moorea, agenta 007 sa zlatnim pištoljem, koji juri kroz kanale Bangkoka. U vrijeme studiranja sam, potom, otkrio sve tajne okuse tajlandske kuhinje i onda, nedavno, nije postojao nikakav razlog, kada je iskrsnula prilika, da se ne odlučim odletjeti u avanturu nekada zvanu Siam.
Let Beč - Bangkok bio je zakazan za petak, u 5 do 12. Iako ovaj položaj kazaljki na satu ponekad upućuje na neodlučnost, to u slučaju bijega iz sarajevske zime i magle nije bio slučaj. Osjećaj uzbudljiv i krajnje neizvjestan uskoro je, zahvaljujući tabletama za spavanje, zamijenio san. Blagi udar o zemlju, glas dobrodošlice, vremenska razlika od sedam sati i zrake sunca bili su znaci prvog dodira stvarnosti. Ubrzo nakon toga vanjsku sparinu zamjenjuje svjež zrak u objektu koji podsjeća na scene iz Sky Captain and the World of Tomorrow Kerryja Conrana "i već je subota 15 sati". Aerodrom Suvarnabhumi, najduži projekat izgradnje aerodroma u svijetu (gradnja je trajala tridesetak godina, a koštao je 2,5 milijardi eura), otvoren je krajem septembra 2006. Godišnji kapacitet aerodroma je 45 miliona putnika i važi za najmoderniji aerodrom u Aziji. Vožnja taksijem od Suvarnabhumija do centra grada traje oko pola sata i košta najviše 500 BAT-a, što je približno 10 eura. Pogledi s lijeve i desne strane otkrivaju visoke zgrade, modernu arhitekturu, moderne puteve, milione auta... Glavni grad, prema podacima iz 2006., broji blizu sedam miliona stanovnika i najveći je grad u Tajlandu. U tzv. Bangkok Metropolitan Region živi blizu 12 miliona stanovnika i svojevrsni je centar političke, ekonomske i kulturne moći zemlje.

Zemlja slobodnih
Samo u Bangkoku nalazi se približno 400 budističkih hramova i sličnih kulturnih i vjerskih objekata. Nacionalni muzej u Bangkoku najveći je takve vrste u jugoistočnoj Aziji. Od taksiste saznajem da je Tajland jedina država u ovom dijelu svijeta koja nije bila dijelom kolonijalnih osvajanja zapadnjaka. Upravo je iz ovog razloga i preuzeto ime Thailand, što u prijevodu znači "zemlja slobodnih". I zaista, nasmijana i prijatna lica spremna da vam izađu ususret bit će prva stvar koju ćete primijetiti.
Theravada-budizam je tajlandska državna religija kojoj pripada 94 posto stanovništva. Ostale pripadnike religija koje uživaju državnu zaštitu čine: četiri posto muslimani (na jugu države najčešće), katolici i hindusi s 0,6, dok 0,4 posto stanovništa čine ateisti. Veliku važnost svjetonazora i duhovnosti u životu Tajlanđana nije teško primijetiti; moralni standardi i visok stepen poštovanja dio su njihove tradicije.
Bangkok se nalazi u tropskom klimatskom pojasu. Prosječna temperatura je 28 celzijusa. Kišno doba je od maja do oktobra pa u nekim dijelovima grada dolazi i do poplava. Najtopliji mjesec je april s maksimalno 35 celzijusa i minimalno 26, a najhladniji decembar s maksimalnih 31, odnosno minimalnih 21 stepen celzijusa. Suhi period traje od decembra do aprila. Mart i april su klimatski najneugodniji mjeseci u Bangkoku pa ako se odlučite putovati, imajte to na umu. Iz gradskog vodiča možete saznati mnoštvo korisnih informacija o zagađenosti zraka ili opasnostima od spolnih bolesti koje su posljedica raširene prostitucije. Skoro svaki sedmi stanovnik Bangkoka žali se na probleme astme, bronhitisa i iscrpljenosti. Nerijetko ćete primijetiti da vozači motornih čamaca i tuk-tuk vozilica (znanih i kao rikše), saobraćajni policajci i ulični prodavači nose zaštitne maske. Phra Sri Rattana Chedi u Wat Phra Kaeo je najznačajniji kulturno-historijski spomenik u gradu koji se nalazi na obali Menam Chao Phraya i čini ga više od sto objekata u različitim arhitektonskim stilovima. Prostor od 200.000 kvadratnih metara okružuje 1,9 kilometara dug zid. Tu se nalazi i hram Wat Phra Kaeo, dom smaragdnog Bude, najobožavanije statue Bude u cijeloj zemlji. Zajedno s Velikom palatom, odnosno, Wat Pho, najstarijim i najvećim hramom u Bangkoku, kao i Wat Mahatha, velikim budističkim univerzitetom (Mahachulalongkornrajavidyalaya) ovaj prostor čini historijski centar grada. Osim toga, u blizini se nalaze i Wat Arun, Hram jutarnje crvene svjetlosti, i Wat Traimit, u materijalnom pogledu najvrjednija statua Bude u Tajlandu, napravljena od pet tona čistog zlata.

Pijace vs. šoping
Veliki trgovački centri nalaze se u centralnom dijelu grada, u donjem dijelu Sukhumvit Roada, Silom Roada i Siam Squarea. Ovdje možete naći šoping centar MBK, Siam Discovery Center, Zen i nedavno novootvoreni Siam Paragon, u kojem se, uz ostalo, mogu naći Ferrari i Lamborghini. Moju pažnju plijeni, međutim, veliki Aquarium. Samo su pojedine pijace narodnog karaktera uspjele da prežive borbu s kapitalističkim lancima prehrane. Na njima se nude svježe voće i povrće (moje omiljeno je pomelos, nešto slično grejpfrutu), te riba i meso. Legendarne plutajuće pijace mogu se pronaći samo izvan užeg centra grada. U kineskoj četvrti nalazi se velika cvjetna pijaca na kojoj za jedan euro možete kupiti sto ruža. Na pijacama se prodaju i suveniri, tekstil, hrana...
Trgovina antikvitetima je u Tajlandu od 1989. zabranjena, ali na ulicama možete pronaći dosta toga što spada u ovu kategoriju trgovine. Cijela jedna branša, upozorava me prije toga recepcioner u hotelu, živi od proizvodnje plagijata. Bangkok je poznat i po svojim kanalima, odnosno, Khlongovima.

Odmor u oblacima
Pomalo dezorijentirano, priznajem, stižem do Lumphini parka, koji je ujedno i najveći park u centru Bangkoka. U blizini je i poznati Lumphini stadion u kojem se odvijaju borbe u tajlandskom boksu, a odmah nasuprot parka i druga najveća farma zmija otrovnica na svijetu (mislim da je prva u Sao Paolu). Moju pažnju ipak privlače prodavači čudnih peciva u obliku cvjetova s raznim ukrasima, među njima i svijećama. Već je mrak. Jedan od prodavača objašnjava mi da je u toku Festival svjetlosti i da takvo jedno pecivo moram pustiti u vodu, prethodno moleći (ne znam koga) za otpis grijeha. Pristajem na sugestiju, uzimam pecivo, palim svijeću, ubacujem novčić i puštam ga da plovi. Naknadno primjećujem da se u jezercetu u parku nalazi, do vrata u vodi, mnoštvo dječaka i djevojčica koji sakupljaju novčiće iz peciva.
Kasno se u tuk-tuku, tradicionalnom prevoznom sredstvu u Bangkoku, vraćam u hotel, pomalo iscrpljen. Pa ipak, penjem se na 62. sprat, po preporuci vozača. Vertigo-skybar na vrhu hotela daje mi iznenadni osjećaj svježine i budnosti. Naručujem poznati tajlandski koktel i uz lagane zvuke gledam u more svjetlosti na horizontu. Neki bi to nazvali i odmorom u oblacima.
U Bangkoku se mogu naći restorani za svačiji ukus. Mnoštvo okusa i začina najbolje ćete osjetiti u Sukhumvit-Roadu i brojnim sporednim ulicama. Tajlandska kuhinja je mješavina azijske, indijske i europske. Riža, tjestenina od riže, đumbir, bijeli luk, listovi limete, tamarinde, korijander i bosiljak najvažniji su dodaci jelima. Najpoznatija jela su gaeng ilicurry, som tam i tom yam supa, koja je izuzetno jaka i ljuta. Jela se najčešće služe s rižom. Jesti se može i na ulici i to za naše uslove vrlo povoljno. Jedan od prodavača objašnjava mi kako se većina bankoških domaćica u zadnje vrijeme naziva i "Plastic Bag Housewives" i kako je zbog velikog gastronomskog izbora Bangkok nekada nazivan i Venecijom istoka. Pošto je tajlandska kuhinja ljuta, prije nego naručite jelo, preporučljivo je da se konsultirate s kuharom.

Phuket - Phi Phi
Nakon kratkog sna, opet sam u taksiju i uzaludno objašnjavam taksisti, dok se polako približavam "space stanici", da se spreman za narednu pustolovinu. Osoblje Thai airwaysa već čeka spremno s mokrim ubrusima i čajem od đumbira, a pogled na čarobni grad zamjenjuju oblaci i nebesko plavetnilo. Sljedeća stanica: Phuket...
Nalazim se u hotelu Marriot Phuket Resort. Narednih nekoliko dana skupljat ću snagu za povratak i sumirati utiske. Tropske plaže, slonovi što se kupaju s turistima, thai masaže, ananas i ostalo tropsko voće, tiger kozice te drugi morski specijaliteti učinit će da vaša čula ponovo budu aktivna. Slika, zvuk, miris, okus… sve to čini priču potpunom.
Ostrvo Phuket nalazi se na jugu Tajlanda na obalama Andamanskog mora i ujedno je i najveće ostrvo u Tajlandu. Nekadašnju džunglu zamijenili su luksuzni hoteli, marine, plantaže kaučuka, banana, kokosa i ananasa. Danas se skoro pa i ne mogu prepoznati posljedice tsunamija koji je krajem 2006. godine zadesio Phuket. Ako ste već tako daleko stigli, onda svakako ne trebate propustiti ni izlet na Phi Phi otoke. Ko Phi Phi je grupa otoka smještena ispred zapadne obale Phuketa koju čine glavno ostrvo Ko Phi Phi Don i nekoliko manjih ostrva Ko Phi Phi Leh.
Svi otoci zajedno čine nacionalni park Hat Noppharat Thara i idealna su okolina za sportske aktivnosti, od ronjenja do surfanja. Druženje s majmunima, tropskim pticama, ali i nasmijanim ljudima u prelijepom ambijentu dalekog raja, upotpunit će sliku Tajlanda do kraja. "Okreni lice suncu pa će sjene pasti iza tebe", kaže poznata tajlandska izreka.