Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Savjeti koje biste trebali usvojiti ako ste ljubitelj planinarenja zimi
07.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Savjeti koje biste trebali usvojiti ako ste ljubitelj planinarenja zimi
Za razliku od ljeta, zimi nema toliko kukaca, ali postoje neki druge poteškoće koje bi trebalo izbjeći kako bi vaš izlet bio što ugodniji. Pročitajte preporuke za sigurnije planinarenje tokom hladnih dana.
Provjerite vrijeme i uslove na putu
Postoji mnoštvo online sajtova na kojima možete saznati kakvo vas vrijeme očekuje na planinama, te kakvi su uslovi na putu. Potrebno je da se detaljno informišete i o tome koji su planinski prelazi, ali i putanje sigurne za planinarenje, a pri tom se misli na obilježena područja. U ovo doba godine na planinama je manje ljudi. Mnoge opasnosti vrebaju kao što su opasnost od klizanja, lavina te trebate vodite računa o njima i biti oprezni pri izboru putanje.
Mudro birajte lokacije planinarenja
Izaberite turu primjerenu vašim psihofizičkim sposobnostima. Na planinarenje krenite u ranim jutarnjim satima i krećite se pažljivo. Ne idite u planinu sami i ne odvajate se od grupe. Konsultujte druge planinare o već postojećim stazama i njihovim uslovima.
Obavijestite druge gdje ste otišli
Uvijek obavijestite nekoga iz vaše blizine gdje namjeravate planinariti i kada biste se trebali vratiti (obavijestite ih također i kada dođete kući). Odštampajte kartu i obilježite putanju kretanje, te jednu ostavite osobi koju ste prethodno obavijestili o “izletu“. Ukoliko se odlučite na promjenu rute, na vrijeme informišite tu osobu. Planinarenje sa kolegom mnogo je pametniji izbor u ovo doba godine.
Pametno se spakujte
Postoji deset osnovnih stvari koje se trebaju nositi na planinarenje tokom cijele godine, međutim oni su još bitniji kada vrijeme postaje hladnije i nepredvidljivije. Oni uključuju topografsku kartu i kompas (i znanje kako ih koristiti), dodatnu hranu, odjeću, pribor za potpalu vatre, šibice, zaštitu od sunca, džepni nož, prvu pomoć, baterijsku lampu.
Osim navedenih 10 osnovnih stvari postoji još nekoliko koje biste trebali imati uz sebe:
Toplija odjeća: spakujte nekoliko komada odjeće od vune i prolipropilena (biorazgradivog materijala) i na taj način zaštitite tijelo od znoja i vlage.
Džepna lampa: ovaj “alat “ vam je od izuzetne važnosti zimi, kada su dani kraći.
Mnogo dodatne hrane: Kada je hladno, troši se više kalorija, stoga je potrebno da ponesete dodatnu hranu, kako biste održavali energiju.
Mnogo dodatne vode: vjerovatno nećete biti žedni kao ljeti, ali veoma je bitno da često pijete vodu i održavate hidrataciju.
Vreća za spavanje: Obavezno ponesite vreću za spavanje ili napravite sklonište ukoliko planirate prespavati.
Prijenosna lopata: Lopata je jedan od najvažnijih zimskih “alata za preživljavanje“, kako biste u slučaju iznimno hladnih noći mogli iskopati “jamu u snijegu“ i u nju se zavući. Osim toga, također je nemoguće spasiti nekoga iz lavine bez lopate.