Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Najmoćnije pasoše na svijetu imaju Južna Koreja i Singapur, bez vize mogu u 162 države
01.03.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Najmoćnije pasoše na svijetu imaju Južna Koreja i Singapur, bez vize mogu u 162 države
Godinama su evropske zemlje imale najsnažnije pasoše na svijetu. Na prvom mjestu je dugo vremena bila Njemačka koja je dominirala listom najmoćnijih pasoša na svijetu, no sada su Južna Koreja i Singapur preuzeli tu ulogu.
Na listi Passport Indexa Bosna i Hercegovina je zauzela 46. mjesto, a njeni građani bez vize mogu putovati u 103 države.
Nedavno donesene diplomatske odluke širom svijeta dovele su do značajnih promjena. Njemačka je veoma dugo bila na prvom mjestu i dominirala Passport Indexom koji, u odnosu na putničku slobodu koju uživaju građani neke zemlje, određuje ko je na vrhu liste.
Prema Passport Indexu Njemačku su s prvog mjesta skinuli Južna Koreja i Singapur. Južnokorejski i singapurski pasoš trenutno su najmoćniji.
Iz Globalne finansijske savjetodavne kompanije Arton Capital, koja uređuje ovu listu, saopćili su da je nedavna odluka Uzbekistana da objema zemljama odobri bezvizni režim mnogo utjecala na ovaj rezultat.
"Osim Uzbekistana, prednost im je donijela i Somalija. Trenutno vidimo dvije azijske zemlje s najmoćnijim pasošima na svijetu", rekao je predsjednik ove kompanije Armand Arton.
Građani Južne Koreje i Singapura mogu posjetiti 162 zemlje bez vize. Slijede ih Njemačka i Japan čiji građani bez viza mogu putovati u 161 državu.
Britanci bez vize mogu putovati u 159 država svijeta, a slijede ih Australija, Malta i Češka čiji građani bez vize mogu putovati u 156 država. U jednu državu manje bez vize mogu putovati građani Novog Zelanda.
Lista najmoćnijih pasoša na svijetu ažurira se u realnom vremenu i jedna je od mjera za procjenu snage svjetskih pasoša.
Na drugom kraju liste su države s najslabijim pasošima. Afganistan je zemlja s najslabijim pasošem, a njihovi građani bez vize mogu ući u samo 26 država. Slijede ih Irak, Pakistan, Sirija i Somalija.