Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Deset najboljih turističkih destinacija za 2019. godinu
27.12.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Deset najboljih turističkih destinacija za 2019. godinu
Turističke agencije širom svijeta učestvovale su u kreiranju liste hit destinacija za narednu godinu. Donosimo listu od deset najatraktivnijih lokacija za putovanje 2019. godine.
Svijet iz dana u dan nudi sve širu listu lokacija koje se smatraju turističkim hitovima za 2019. godinu.
Neki od najistaknutijih turističkih agenata svijeta napravili su spisak od deset lokacija koje se preporučuju za putovanje naredne godine, piše Forbes.
Azori, Portugal
Azorska ostrva u Portugalu, inače arhipelag usred Atlantskog okeana, spadaju u najpoželjnije destinacije za avanturističke putnike 2019. godine. Ronjenje, vožnja kajakom, planinarenje, promatranje kitova i ptica ili surfanje samo su neke od aktivnosti koje se preporučuju ako posjetite Azore.
Istočni Butan
Broj turista u Butanu raste svake godine, ali većina putnika putuje u poznate oblasti zapadnog i centralnog Butana. No, istočni dio Butana krije mnoge prirodne i historijske ljepote koje turisti tek trebaju otkriti.
Los Cabos, Meksiko
Iako je Los Angeles bio utočište mnogim svjetskim bogatašima, Los Cabos u Meksiku izdvaja se kao jedna od jeftinijih alternativa. Naime, u ovom mjestu možete naići na vile utjecajnih poznatih ličnosti i na velike luksuzne hotele, a ono također ima i mnoge prirodne ljepote.
Kolumbija
Iako je u prošlosti bila poznata po ekpanziji kriminala, prošle godine je Kolumbija proglašena jednom od najpoželjnijih destinacija za putovanje. Kolumbija je posljednjih nekoliko godina dom za umjetnike i kreativce, ali i za sve one koji žele osjetiti duh ulične umjetnosti. Također, kolumbijske vlasti poradile su i na sigurnosti posjetilaca.
Etiopija
Ova istočnoafrička država jedan je od temelja drevne kulture u kojoj turisti imaju priliku da iskuse simbiozu kršćanstva, judaizma i islama koji se prepliću u svakodnevnici. Zemlja je bogata kamenim crkvama koje su utopljenje u bajkovite krajolike, rustikalne građevine iz 4. i 5. stoljeća te plemenska sela koja već stoljećima žive na isti način.
Madagaskar
Četvrto po veličini ostrvo na svijetu Madagaskar se smatra jednom od najmanje istraženih svjetskih destinacija. Čudesni svijet Madagaskara karakterizira biodiverzitet, kako u pogledu prirodnih ljepota, tako i u pogledu specifičnih terena. Također, Madagaskar ima više od 90 posto endemskih divljih životinja.
Mongolija
Svojim dramatičnim pejzažima i toplom nomadskom kulturom Mongolija se već dugo nalazi na listi lokacija koje svjetski turisti redovno posjećuju. Planinarenje, vožnja bicikla, penjanje po stijenama i boravak u udobnim kampovima samo su dio brojnih turističkih ponuda za Mongoliju.
Pakistan
Iako je ovo možda i najveće iznenađenje liste, Pakistan je zauzeo jedno od mjesta na listi najpoželjnijih destinacija za iduću godinu po izboru turističkih agencija širom svijeta.
Ruanda
Ova istočnoafrička zemlja jedna je od najljepših u ovom kraju svijeta. Pored divljih životinja, planinarenja i praćenja zlatnih majmuna u Virungi, ponuda luksuznih odmarališta je impresivna.
Turska rivijera
Turska rijevijera smještena na egejskoj obali je idealan izbor za 2019. godinu zbog jedrenja, ronjenja i posjete historijskim ruševinama. Također, ovaj kraj je poznat i po izuzetno razvijenoj avionskoj komunikaciji s Londonom i Berlinom.