Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Vozom od Londona do Tokia: Nova ruta povezivat će transsibirsku željeznicu s Japanom
14.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Vozom od Londona do Tokia: Nova ruta povezivat će transsibirsku željeznicu s Japanom
Putnici bi uskoro mogli putovati od Londona do Tokija preko transsibirske željeznice rutom dugom 13.518 kilometara, a radi se o ambicioznom prijedlogu ruske vlade.
Projekt će uključivati i izgradnju mosta dugog 45 kilometara koji će omogućiti prelazak voza preko Istočnog mora.
S početnom tačkom u Londonu, putnici će proći kroz srce Rusije prije nego stignu u krajnje odredište Wakkanai u Japanu.
Prijedlog je opisan kao "historijski most" zbog propusta Moskve i Tokija da postignu sporazum i zvanično okončaju antagonizam koji je nastupio nakon Drugog svjetskog rata kada je Staljin pripojio Kurilske otoke 1945. godine koji su od tada predmet teritorijalnog spora.
Voz će prolaziti kroz Njemačku i Poljsku prije nego stigne u Istočnu Evropu.
Putin navodno želi podstaći investicije u istočnim dijelovima Rusije i u ozbiljnim je razgovorima s japanskim zvaničnicima da pokrenu planove.
Njegov pomoćnik za okoliš Sergej Ivanov je rekao kako je veza između Japana i Sakhalina, najvećeg ruskog otoka koji je djelimično bio pod kontrolom Tokia prije Drugog svjetskog rata, dugoočekivani san.
"Nudimo japanskim partnerima da razmotre izgradnju puta i željezničkog prolaza od Hokkaida do južnih dijelova Sakhalina", rekao je Ivanov.
Planovi su predstavljeni na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.
Trenutno, putnici mogu ići transsibirskom željeznicom od Pekinga preko Mongolije, ka krajnjem odredištu - Moskvi u koju stižu za nešto manje od 15 dana, a ruta je najpopularnija među studentima željnima avanture.