Slobodno vrijeme
Turistički vodič
U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda
13.09.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda
Broj turista koji posjećuju Beograd u porastu je tokom posljednjih godina. U prvih pet mjeseci ove godine atraktivne lokacije uz Beograd posjetilo je 1,2 milion turista, a u samom vrhu su državljani Bosne i Hercegovine.
Turistička organizacija Beograd predstavila je danas svoju ponudu u hotelu Evropa u Sarajevu. Događaju je prisustvovao veliki broj domaćih turističkih radnika, a glavni cilj je saradnja dva grada i uvezivanje u turističku rutu.
Katarina Denčić iz Turističke organizacije Beograda kazala je kako značajan doprinos turizmu ovog grada daje direktna avionska linija Air Serbie Beograd-Sarajevo. Iako let traje 25 minuta, on se itekako koristi.
"Privlačimo turiste Skadarlijom, Zemunom, koncertima svjetskih zvijezda te duhom Beograda, jer smo vrlo otvoreni", kazala je Denčić.
Otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević kazao je kako je ova prezentacija uslijedila nakon susreta gradonačelnika Beograda, Sarajeva i Zagreba, kada je razgovarano o zajedničkoj ponudi tri grada.
"Imamo mnogo prilika i susreta između dvije zemlje na visokom nivou, ali meni su posebno dragi ovi između turističkih radnika jer je to ono polje gdje se naši građani najbolje razumiju, uživaju i najbolje upoznajemo jedni druge. Razgovarali smo o tome kako da im napravimo jedinstvenu turističku ponudu kako bi obišli sva tri grada. Razgovarali smo i o biciklističkoj utrci međunarodnog karaktera. To su projekti koji mogu doprinijeti turističkom planu, a i doprinos da se među naše građane vrati osjećaj koji je uvijek bio - gostoprimstvo, dobro druženje i sve ono što nas je krasilo i što će nas krasiti", kazao je Kovačević.
Ovisno o broju dana koje će gosti izdvojiti za posjetu Beogradu biraju se i aktivnosti. Oni koji ostaju kraće najčešće posjećuju centralne dijelove grada, Knez Mihailovu, Kalemegdan, Skadarliju, ali i Zemun i Muzej istorije Jugoslavije. U ljetnoj sezoni popularna je i Ada Ciganlija zbog lokacije. Onima koji ostaju duže ili koji su ranije posjetili Beograd zanimljivi su izleti van grada, poput odlaska na Avalu u otvorenom autobusu. Tokom ljeta i rane jeseni u Beogradu se organizuje 600 manifestacija.