Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Hotel Igman kao simbol prelaza iz blagostanja u stradanje
12.11.2015. 12:00
Izvor:
Hotel Igman kao simbol prelaza iz blagostanja u stradanje
Yahoo Travel objavio je spisak napuštenih i misterioznih hotela s najčudnijim pozadinskim pričama. Među njima se našao i Hotel Igman, nekada simbol planinskog turizma na ovim prostorima, a danas spomenik ratnog razaranja.
"Ovaj objekat izgrađen je u svrhu prijema gostiju za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, u vremenu obilježenom optimizmom, jedinstvom i timskim radom naroda ove zemlje. Zdanje od 162 sobe nekada je predstavljalo simbol planinskog turizma i luksuza, a danas je simbol razaranja nastalog tokom rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva devedesetih godina prošlog stoljeća", stoji u tekstu objavljenom na stranici Yahoo Travel.
Istaknuto je da hotel danas, okružen neobilježenim minskim poljima, izgleda poput ratnog bunkera.
"Zbog mučenja i ubistava u ovom hotelu tokom rata cijeli objekat istovremeno je obavijen aurom tragedije i zla. Ruševine Hotela Igman stoje kao nijemi spomenik prijelaza iz vremena blagostanja u vrijeme stradanja", stoji u članku Yahoo Travela.
Pored Hotela Igman na spisku su se našli još:
Holiday Inn Beirut u Libanu, Grossinger's Resort u New Yorku, Kuća duhova Liebig u Namibiji, Hotel Igloo na Aljasci i The Lake Shore Inn, Californija.