Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Jedan od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata
CARTSVO FUTURIZMA Dubaiji destinacija za turiste iz vrhova svjetske elite
16.06.2016. 12:00
Izvor: avaz.ba
CARTSVO FUTURIZMA Dubaiji destinacija za turiste iz vrhova svjetske elite
Dubai, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija, je glavni grad emirata Dubaija i broji 2.106.177 stanovnika.
U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći dio tog dijela svijeta, živio je od ribolova i lova na školjkaše. Situacija se drastično promijenila pronalaskom nafte, kojom je cijela regija veoma bogata.
Od kada su 1971. godine Dubai i ostalih šest emirata oformili Ujedinjene Arapske Emirate, ova država je u vrhu svjetskih proizvođača. To je dalo mogućnosti i ovom gradu kao i cijelom emiratu da brzo napreduje.
Znajući da rezerve nafte neće trajati vječno Rashid bin Saeed Al Maktoum, emir šeik Dubaija (1958.-1990.), je imao ideju kako Dubai učiniti bogatim i poslije nestanka naftnih rezervi. Počeo je sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svjetskog turističkog mjesta. Ogroman novac dobijan od nafte potrošen je na naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se četiri puta.
U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli graditi objekti koji bi se mogli nazvati svjetskim čudima. Jedan od takvih je hotel Burj Al Arab, koji je jedini hotel sa sedam zvjezdica na svijetu.
Napravljen je u obliku jedra na ribarskom brodiću po želji samog emira. Ulazni hol je najveći na svijetu, viši od samog Eiffelovog tornja. Međutim nakon njegovog završetka počele su se graditi još nevjerojatnije tvorevine: poluostrvo u obliku palme i ostrvo koji svojim oblikom predstavljaju cijelu površinu Zemlje.
Jedno vještačko ostrvo na tom arhipelagu košta više od 30.000.000 dolara. Cijeli grad ima veliki broj luksuznih trgovačkih centara, a jedan od njih je toliko velik da su u njemu smjestili skijašku stazu. U toku su radovi na Restless planeti, parku sa realno prikazanim robotima-dinosaurima i prapovijesnim izgledom Zemlje.
Danas je Dubai grad za veliki broj turista iz vrhova svjetske elite. Iako je grad nastao na proizvodnji nafte, ona sada učestvuje sa samo 4 posto u ukupnom nacionalnom dohotku koji iznosi više od 45 milijardi dolara.