Slobodno vrijeme
Turistički vodič
Sarajevo preporuka Guardiana za zimski odmor u Evropi
26.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Sarajevo preporuka Guardiana za zimski odmor u Evropi
U ovom okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da se i loše stvari mogu preokrenuti na bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastion integracije i multikulturalnog sjaja, izrastao je iz pepela opsade 1992-95 u metropolu koja je u procvatu i fascinantno turističko odredište, navodi se u tekstu koji je nedavno objavio britanski Guardian.
Uske uličice na Baščaršiji, starom dijelu grada, upakovane su dobrim kafićima i pristojnim smještajem.
Hosteli, kao što su Balkan Han, doktorova kuća i Franz Ferdinand iznajmljuju smještaj po krevetu s cijenama od 11 eura i za parove od 32 eura.
Istaknuta je obnovljena gradska vijećnica, remek djelo arhitektonske mašte, kao i Svrzina kuća, dostojanstveni muzej koji nas podsjeća na atmosferu iz 18. stoljeća Sarajevu. Nešto od novijeg, a ne manje izazovno je i tunel muzej, tunelski prolaz koji je sačuvao i održao grad u životu tokom mračnih dana opsade grada.
Za večeru, mjesto Cakum-pakum je svojevrsna legenda gostoljubivosti i dobro naplaćuje punjene palačinke.
Kao što i dolikuje Zimskom olimpijskom domaćinu, Sarajevo nudi skijanje i snowboarding na Bjelašnici, 30 kilometara jugozapadno od grada.
Staza za kvalitetne za skijaške avanture može se naći i jugoistočno, na Jahorini, naveo je britanski list u tekstu koji i ovih dana prenose brojni strani portali.
Među deset vodećih evropskih turističkih destinacija Guardiana su također: Poprad (Slovačka), Baden-Baden i Memmingen (Njemačka), Are-Ostersund (Švedska), Poznan (Poljska), Zagreb (Hrvatska), Tromso (Norveška), Ljubljana (Slovenija) i Sibiu (Rumunija).