Vesti
Društvo i ekonomija
POSRNULI GIGANT NEĆE U STEČAJ: FAP postaje državna firma i ulazi u sistem NAMENSKE industrije
16.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
POSRNULI GIGANT NEĆE U STEČAJ: FAP postaje državna firma i ulazi u sistem NAMENSKE industrije
Fabrika automobila Priboj neće otići u stečaj i postaće državno preduzeće, najverovatnije u sistemu namenske industrije.
Za 23. novembar zakazano je ročište po unapred pripremljenom postupku reogranizacije (UPPR) uoči koga je, kaže za „Blic“ generalni direktor Ranko Vuković, stigao zaključak Vlade Srbije da će dug FAP-a prema državnim poveriocima biti pretvoren u kapital države koja će imati 94,5 odsto vlasništva u preduzeću.
- Izvesno je da ćemo za koji dan izaći iz UPPR-a, posle čega se okrećemo intenzivnijim pregovorima o ulasku FAP-a u sistem namenske industrije Srbije. Do sada su na tu temu vođeni razgovori sa ministarstvima odbrane i finansija, koji još nisu konkretizovano zbog UPPR-a. Rečeno nam je da Vojsci Srbije trebaju naše šasije za vojne kamione, - priča Vuković.
Posle turbulentne godine kada je zbog ogromnih dugova, manjka posla i nezadovoljstva radnika zbog neisplaćenih plata i nepovezanog staža, opstanak FAP-a visio o koncu, na vidiku su poslovi koji obećavaju da će se nekadašnji gigant jugoslovenske auto industrije izvući iz ekonomskog blata.
- U toku je priprema za proizvodnju 30 kamiona koji će posredstvom domaćeg kupca biti izvezeni u Emirate. Platili smo „Mercedesu“ trideset motora, čiju isporuku uskoro očekujemo, a koji će biti ugrađeni u kamione po narubždini takođe domaćeg kupca - napominje Vuković.
Na pomolu je, dodaje on, unosan posao sa Ganom, odnosno kompanijom iz afričke zemlje koja se bavi eksploatacijom ruda.
- Poslali smo ponudu, očekujemo odgovor iz Gane. Nedavno smo ugostili delegacije privrednika iz Rusije iz Alžira sa kojima takođe pregovaramo. Do kraja ove ili početkom naredne godine očekujemo odgovor iz Egipta o proizvodnji šasija za oklopna vozila njihove vojske. Nadamo se da će vrlo brzo biti ugovoreni novi poslovi za Vojskom Srbije - kaže Vuković.