Slobodno vrijeme
Tehnologija
Portable PC Theater, vrhunska zabava
18.12.2008. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Portable PC Theater, vrhunska zabava
Portable PC Theater ili PPC je specijalno dizajnirani računar prvenstveno namijenjen zabavnim sadržajima, a kojem nije potreban monitor.
Uz PPC dolazi ugrađeni projektor koji se lako može odvojiti s glavne jedinice ukoliko želimo da dobijemo bolji kvalitet slike.
Neposredno u blizini projektnih sočiva smješteni su veći stereo zvučnici koji nude zaista odličan zvuk mada se može uputiti zamjerka da PPC nema ugrađen sistem za surround zvuk.
Svi kablovi koji se koriste za povezivanje mogu se nakon prestanka rada vratiti u uređaj, slično kao kod kablova usisivača. Takođe, u uređaju nakon uvlačenja kabla ostaje dovoljno mjesta za uvlačenje tastature. Portable PC Theater je za sada predstavljan samo kao prototip i uglavnom je predviđen za kućnu upotrebu, iako se zbog svoje male veličine i težine lako može prenijeti u kancelariju ili salu i tako koristiti kao poslovni uređaj.
Takođe, njegov projektor se može podešavati tako da se slika prikazuju na plafonu dok članovi porodice ležerno uživaju u nekom filmu ili televizijskom programu.
Važna osobina PPC-a je da je to prilično kompaktan uređaj, čija visini se mjeri s tri DVD diska, a širina s dva diska. Odnosno, njegova visina iznosi 24 centimetra dok širina iznosi osam. Korisnički interfejs uređaja je zgodno napravljen tako da korisnik samo mora podesiti položaj projektora i pritiskom na jedno dugme gledati multimedijalni sadržaj.
RGB kabl se čuva u dijelu s projektorom dok se napojni kabl čuva u kompjuterskoj jedinici. PPC uopšte nema potrebu da se spoji s posebnim računarom da bi funkcionisao, mada posjeduje portove kao što su USB i Ethernet čime je omogućeno povezivanje s ostalim uređajima.
Takođe, PPC nudi i bežičnu komunikaciju putem WiFi veze. Sam izgled uređaj je interesantan i djeluje kao da je prekriven snježenim prekrivačem. Izgled mu je prilično jednostavan i uklonjene su suvišne stvari, ali ipak pruža odličan kvalitet slike. Pored svih tehničkih osobina Portable PC Theater je napravljen s posebnim osvrtom na očuvanje okoline pošto se lako može pretvoriti u neki drugi uređaj kao što je televizor ili dodatni ekran. Samim tim će biti smanjena potreba za kupovinom televizora ili monitora i tako se smanjuje zagađenje okoline plastikom ili metalom što je u zadnjih nekoliko godina postalo ozbiljan problem u svijetu.