Slobodno vrijeme
Tehnologija
Samsung najavio dolazak sklopivog smartphonea
06.09.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Samsung najavio dolazak sklopivog smartphonea
Kompanija Samsung do kraja ove godine planira predstaviti svoj sklopivi smartphone o kojem se već dugo priča.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Direktor Samsunga DJ Koh je nagovijestio da bi sklopivi smartphone mogao biti predstavljen na kompanijinoj konferenciji u novembru, ali još uvijek nije poznato da li će on biti dostupan u prodaji ove godine. Koh je priznao da je razvoj misterioznog uređaja bio komplikovan, a ranije glasine su govorile da će Samsung predstaviti smartphone sa savitljivim ekranom i to pod linijom Galaxy Note.
Samsung već godinama eksperimentise sa savitljivim OLED ekranima, a kompanija je prvi prototip predstavila još 2012. godine. Od tada je Samsung navodno testirao mobitele s dva ekrana s ciljem plasiranja neke vrste uređaja na tržište.
Koh nije otkrio mnogo, a je najavio da će novi smartphone biti impresivan.
Konceptni uređaj potencijalnog sklopivog smartphonea se pojavio 2014. godine. Bio je to uređaj veličine tableta, koji se mogao preklopiti i staviti u džep. Samsungov budući uređaj bi mogao imati jedan 7-inčni ekran, koji će se savijati i preklapati na polovini poput novčanika. Vanjski dio uređaja će prikazivati malu informacijsku traku.
Samsung nije jedina kompanija koja razvija sklopive, odnosno savitljive uređaje, nego to čine i druge kompanije kao što su Lenovo, Microsoft i LG.