Slobodno vrijeme
Tehnologija
Genijalni izumi Tuzlaka: Od SOS narukvice do sistema za zaštitu objekata
27.12.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Genijalni izumi Tuzlaka: Od SOS narukvice do sistema za zaštitu objekata
Dok većina mladih dane provode u gradskim kafićima, grupa tuzlanskih srednjoškolaca okupljeni oko imena "Makerspace" osmišljavaju revolucionarne izume koji će zasigurno biti od velike koristi u bliskoj budućnosti. Poručuju da žele stvoriti bolju BiH, a njihovim ambicijama se ne nazire kraj.
Grupa od šest genijalnih učenika Srednje elektrotehničke škole u Tuzli, inače prvaka NASA-inog takmičenja, dosad su izradili narukvicu koja upućuje SOS pozive, ali, to nije sve.
Uz tehnološko rješenje za sprečavanje nasilja nad ženama i djecom, potpisuju se i kao autori vreće za spavanje koja puni mobilne telefone te upravljača utičnicama, prekidačima i sijalicama posredstvom mobilnog telefona. Sada rade i na projektu svojevrsnog sistema za zaštitu objekata od eventualnih provalnika.
Rješavaju lokalne i globalne probleme
Almedin Beganović, Ajdin Ahmetović, Almir Subašić, Tarik Džambić, Sead Smajlagić i Samir Sadiković u jednoj od prostorija tuzlanskog Mejdana okupljeni oko "Makerspacea" predstavljaju svoje ideje, razgovaraju o programiranju, ali i kreiraju nove projekte u cilju rješavanja lokalnih i globalnih problema.
U razgovoru za Klix.ba ovi učenici četvrtog razreda srednje škole pričaju da je sve počelo u novembru prošle godine kada su se prijavili na poziv UN Womena u kojem se tražilo tehnološko rješenje za sprečavanje nasilja nad ženama i djecom.
Formirali su tim od dva software i tri hardware developera te grafičkog dizajnera i tako pokrenuli ideju o TraceBrace narukvici koja upućuje SOS poruke i pozive, a također šalje i lokaciju na kojoj se osoba nalazi.
"Došli smo na ideju da napravimo narukvicu koja na sebi sadrži taster koji pritišće osoba koja je napadnuta. Tada se šalje poziv u pomoć putem mobilnog telefona, na kojem je instalirana mobilna aplikacija u kojoj se nalaze brojevi na koje se upućuju poruke", priča nam Almedin Beganović.
Narukvica se sastoji od gumenog i plastičnog dijela koji se izrađuje uz pomoć 3D printera. Plastični dio se može vaditi, a u nastavku je planirano da se izradi u obliku privjeska za ključeve i ogrlicu.
"Narukvica je funkcionalna uz mobilni telefon, a trenutno je aplikacija izrađena samo za operativni sistem Android. Također, došli smo u saradnju i s Viberom i u planu je integracija naše aplikacije u Viber, tako da će se uskoro poruke moći slati i putem njega", pojašnjava Beganović.
Ovi mladići su na nedavnoj konferenciji za poduzetništvo Unlimited, inače najvećoj u jugoistočnoj Evropi, osim s predstavnicima Vibera, razgovarali i sa zaposlenicima Huaweija i Deutsche Telekoma koji su iznijeli pozitivne kritike za SOS narukvicu koja košta 20 KM, a uskoro će biti plasirana na tržište.
Vreća za punjenje mobitela
Tuzlaci nisu ostali samo na ovom izumu te su pokrenuli projekt pametne vreće za punjenje mobilnih telefona.
"Proteklog ljetnog raspusta smo boravili u Sarajevu gdje smo sreli veliki broj migranata koji nemaju mogućnost punjenja mobilnog telefona. Došli smo na ideju da napravimo vreću koju će oni moći koristiti za punjenje mobilnih telefona, a uz pomoć prototipa smo osvojili prvo mjesto na NASA-inom takmičenju", kaže nam Sead Smajlagić.
On navodi i da je princip vreće izuzetno zanimljiv.
"Kada osoba leži u vreći temperaturna razlika između tijela koje je unutra i zemlje ispod stvara napon i struju koja puni telefon ili neki drugi uređaj", pojašnjava Smajlagić.
Ajdin Ahmetović na priča da su mišljenja vršnjaka na njihov rad podijeljena.
"Jedni nas pitaju da li smo normalni i zbog čega to sve radimo, dok nas većina podržava. Mi nikada ne stajemo i uvijek planiramo razvijati nove ideje", ističe Ahmetović.
Značaj njihovih izuma dosad država nije prepoznala, sistemska podrška je izostala, ali su njihove kapacitete prepoznale nevladine organizacije.
Želja im je da pokrenu organizaciju koja će se baviti promocijom mladih koji iskazuju afinitete prema IT sektoru, zatim edukaciji i slično.
Ideje za realizaciju projekata u kreativnom poslovnom prostoru tuzlanskog Mejdana naviru same od sebe, a trenutno rade na sopstvenom sistemu njegove zaštite.
"Možda ćete za dva dana doći ovdje, a da vam mi počnemo pričati o nekoj novoj inovaciji. Trenutno smo u projektu razvoja sopstvene zaštite prostora. Naime, danas skoro svaki pametni telefon posjeduje NFC čip kao i kartice koje se pomoću skenera koriste za ulazak u prostorije. Mi sada razvijamo sistem u kojem će se koristiti senzori, kamera, vjerovatno i alarmni sistem te aplikacija koja će nas obavještavati o tome kada je neko ušao u prostoriju, odnosno aktivirati upozorenje ako je riječ o osobi koja ne bi trebala imati pristup prostoriji", otkriva nam Beganović dio projekta.
Žele otvoriti firmu
Njihovim ambicijama se ne nazire kraj, a u planu imaju i otvaranje vlastite kompanije.
"Glavni cilj nam je da otvorimo kompaniju koja će, između ostalog proizvoditi TraceBrace narukvicu. Ali, ne želimo ostati samo na njoj, jer u planu nam je da proizvedemo niz narukvica koje će poboljšavati život prosječnog čovjeka", dodaje Beganović.
Ovi mladi i ambiciozni Tuzlaci na kraju našeg razgovora poručuju da su pozitivne promjene u BiH moguće te da žele ostati u državi u kojoj su rođeni. Nakon završetka srednje škole, obrazovanje nastavljaju u Sarajevu gdje će im se zasigurno pružiti veće mogućnosti za razvoj brilijantnih ideja.