Slobodno vrijeme
Tehnologija
Googleovi naučnici uz nove metode otkrivaju srčane bolesti gledajući u oči
01.03.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Googleovi naučnici uz nove metode otkrivaju srčane bolesti gledajući u oči
Naučnici Googleove zdravstveno-tehničke podružnice Verily otkrili su novi način procjene rizika od srčanih oboljenja pomoću mašinskog učenja. Prema njihovoj metodi, gledanje kroz oči, zvučalo čudno ili ne, može pomoći u dijagnosticiranju problema sa srcem.
Naime, analizom skenirane pozadine očiju, softver kompanije Verily može dati precizne podatke o određenom pacijentu, uključujući njegovu starosnu dob, krvni pritisak, da li je pušač ili ne... Tako se uz pomoć podataka iz skenera mogu predvidjeti potencijalni rizici od nastanka srčanog udara.

Ovaj algoritam potencijalno olakšava ljekarima da analiziraju pacijentovo kardiovaskularno stanje, i to bez testiranja krvi. Međutim, ovu metodu bit će potrebno detaljnije ispitati prije nego bude dozvoljeno njeno korištenje u kliničke svrhe.

Luke Oakden-Rayner, istraživač s Univerziteta Adelaide koji je specijalizirao analiziranje mašinskog učenja, kazao je za Verge kako je nova Googleova metoda otkrivanja srčanih oboljenja solidna te pokazuje da vještačka inteligencija može poboljšati postojeće dijagnostičke alate.
"Umjesto da zamijeni ljekara, ova metoda pokušava proširiti ono što ljekari ustvari mogu učiniti", istakao je Oakden-Rayner.
Prilikom testiranja algoritma, Google i Verily su koristili mašinsko učenje za analizu medicinskih podataka skoro 300.000 pacijenata. Ovi podaci odnose se na preglede očiju, kao i opće medicinske informacije o pacijentu.
Iako zvuči neobično da gledanjem kroz oči ljekari mogu procijenti zdravlje srca, ipak je to moguće. Naime, zadnji unutrašnji zidovi očiju su puni krvnih sudova koji reflektiraju ukupno zdravlje tijela. Proučavajući njihov izgled kamerom i mikroskopom, ljekari mogu otkriti određene pokazatelje kardiovaskularnog zdravlja pacijenta, kao što su krvni pritisak ili starost.
Inače, mašinsko učenje je podoblast vještačke inteligencije čiji je cilj konstruisanje algoritama i računarskih sistema koji su sposobni da se adaptiraju na analogne nove situacije i uče na bazi iskustva.
Dijagnosticiranje bolesti uz pomoć mašinskog učenja zasad je samo ideja entuzijastičnih naučnika. Iako bi mogle proći decenije da njihova ideja zaživi, zajednička budućnost vještačke inteligencije i medicine je izvjesna.