Slobodno vrijeme
Tehnologija
Predstavljen pametni sat LG Watch W7
04.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Predstavljen pametni sat LG Watch W7
Sat ima ekran, ali i klasične kazaljke koje pokazuju vrijeme. Prodaja sata počinje 14. oktobra, a cijena će iznositi 449 dolara.
Smartwatch koristi Googleov operativni sistem Wear OS, posjeduje 1,2-inčni LCD ekran rezolucije 360x360 piksela, kazaljke koje pokazuju sate i minute te pokrovno staklo, a sve to zajedno drži kućište od nehrđajućeg čelika koje je sive boje.
Kazaljke mogu predstavljati problem i blokirati pogled na ono što se nalazi na ekranu, zbog čega su LG i Google zajednički radili na rješavanju tog problema, tako da Watch OS može automatski i pametno pomjeriti kazaljke na 12 sati ili na 9 i 3 tako da kreiraju ravnu liniju kako ne bi smetale prip pogledu na ekran. Tađer, korisnik može manuelno pomjeriti kazaljke pomoću glavnog bočnog dugmeta. To nije najbolje rješenje, ali treba imati u vidu da je ovo prvi model te da će LG sigurno u budućnosti pronaći bolju alternativu.
Mehaničku pomoć je LG poražio od švicarske kompanije Soprod SA, a zbog mehanizma nije bilo mjesta za senzor za praćenje rada srca.
Watch W7 ima mogućnost povezivanja putem WiFi-ja i Bluetootha, a potrebna mu je direktna povezanost sa smartphoneom koji podržava WearOS kako bi bio potpuno funnkcionalan. Otporan je na vodu i prašinu tako da je spreman za različite avanture. Posjeduje mnogo različiih senzora uključujući akcelerometar, barometar, visinomjer i žiroskop.
U običnom "watch" modu W7 je klasični pokazivač vremena te njegova baterija traje nekoliko dana, ali kada se koristi kao pravi smartwatch, baterija traje dva dana.
Watch W7 je dobio prošlogodišnji Qualcommov Snapdragon 2100 procesor.