Slobodno vrijeme
Tehnologija
Airbus dizajnira rover koji će omogućiti da uzorci tla s Marsa stignu na Zemlju
12.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Airbus dizajnira rover koji će omogućiti da uzorci tla s Marsa stignu na Zemlju
Kompanija Airbus dizajnira rover koji će biti u mogućnosti prikupiti uzorke tla Marsa i poslati ih na Zemlju..
U aprilu su američka svemirska agencija NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) odlučile zajedno otkriti da li je moguće s Marsa na Zemlju dopremiti uzorke tla. ESA je potpisala ugovor s Airbusom vrijedan 5,2 miliona dolara koji se odnosi na dizajniranje koncepta za rover koji može obaviti kompleksan zadatak. Odabran je Airbusov tim u Stevenageu u Engleskoj jer oni već rade na roveru ExoMars. Planirano je da ExoMars bude lansiran 2021. godine.
Za razliku od ExoMarsa i svih njegovih naučnih instrumenata, zadatak novog rovera je da pronađe i prikupi spremnika uzoraka koje NASA-in rover Mars 2020 pripremi i ostavi iza sebe. Ipak, dizajniranje takvog rovera neće biti lagan zadatak.
Mars 2020 će bušiti i kopati tlo te uzorke staviti u više od 30 spremnika, a potom ih ispuštati na različitim mjestima. Novi rover bi ih trebao pronaći i pokupiti robotskom rukom, a potom staviti u prostor za čuvanje. Također, morat će samostalno i svakodnevno određivati svoju rutu kretanja.
Vođa tima će biti Ben Boyes, koji je kazao da će rover biti relativno mali i težak oko 130 kg. Također morat će prelaziti velike udaljenosti.
Za prikupljanje uzoraka će biti potrebno oko 150 dana, a nakon toga će rover morati pronaći raketu pomoću koje je sletio na Mars, potom u nju smjestiti uzorke tla te snimati njeno lansiranje s Marsa. Raketa će potom stići do orbitera, nakon čega će uzorci biti isporučeni na Zemlju.
Sve ovo će se ostvariti samo ako pomenute agencije zaključe da je misija vrijedna truda te ukoliko uspiju razviti potrebnu tehnologiju.