Slobodno vrijeme
Tehnologija
Naučnici su poboljšali prirodni enzim koji može razložiti plastiku
26.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Naučnici su poboljšali prirodni enzim koji može razložiti plastiku
Britanski naučnici su uspjeli poboljšati prirodni enzim koji može razložiti plastiku.
PET je čvrsta plastika koja se obično koristi u proizvodnji flaša za koje je potrebno nekoliko stotina godina da se razlože u prirodi. Modificirani enzim poznat kao PETase može početi razlagati isti materijal za svega nekoliko dana. Ovaj bi enzim mogao prestavljati revoluciju u procesu reciklaže te omogućiti efikasnije ponovno korištenje plastike.
Samo u Velikoj Britaniji se godišnje iskoristi 13 milijardi plastičnih flaša, a više od tri milijarde se ne reciklira.
Enzim je prvobitno otkriven u Japanu, a stvara ga bakterija koja "jede" PET. To je Ideonella sakaiensis, bakterija koja koristi plastiku kao svoj najveći izvor energije. Naučnici su još 2016. godine saopćili da su pronašli bakteriju koja je živjela u sedimentima na lokaciji za reciklažu u lučkom gradu Sakaiju.
"PET je u posljednjih 50 godina prisutan u ogromnim količinama, tako da to nije veliki period za bakteriju da evoluira i jede nešto što je proizveo čovjek", izjavio je profesor John McGeenhan koji učestvuje u aktuelnom istraživanju.
Poliesteri, grupa plastike kojoj PET pripada, također se pronalaze u prirodi.
"Oni štite lišće biljaka. Bakterija je evoluirala milionima godina kako bi to jela", dodao je McGeenhan. Naučnici nastavljaju proučavati enzim kako bi ustanovili kako je PETase evoluirao.
Stvoren je 3D model enzima korištenjem snažnih rendgenskih zraka, a kada su naučnici razumjeli njegovu strukturu, oni su primijetili da mogu poboljšati njegove performanse. To je ujedno i pokazatelj da enzim još uvijek nije optimiziran te da postoji potencijal da se mijenja.
Enzim PETase je testiran i na PEF plastici, predloženoj alternativi PET-u baziranoj na biljkama koja se slično sporo degradira u prirodi.
"Apsolutno smo zapanjeni jer je eksperiment pokazao da enzim radi bolje na PEF-u nego na PET-u", zaključio je McGeehan za BBC.