Slobodno vrijeme
Tehnologija
Bivši Googleovi inžinjeri kreirali potpuno drugačiji samovozeći automobil
01.02.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Bivši Googleovi inžinjeri kreirali potpuno drugačiji samovozeći automobil
Nakon dugogodišnjeg rada na čuvenom projektu kreiranja autonomnih vozila, bivši Googleovi inžinjeri kreirali su startup pod nazivom Nuro koji se može pohvaliti potpuno drugačijim samovozećim automobilom.
Za razliku od drugih kompanija, Nuro nije fokusiran na proizvodnju robotskih taksija ili autonomnih kamiona, već na dizajniranje potpuno novog samovozećeg automobila.
Naime, dva bivša vodeća Googleova inžinjera fokusirala su se na kreiranje vozila za isporuke, naročito one u manjim sredinama. Kako kažu, automatizacija ovih usluga može pomoći naglom povećanju isporuke i borbi lokalnih preduzeća na tržištu, a u isto vrijeme doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća.
Prvi prototip kompanije Nuro izgleda kao ogromna kutija za hranu na točkovima ili možda kao pokretni toster. Vozilo pomalo podsjeća na Googleove Firefl prototipe koji su povučeni iz proizvodnje prošle godine.
Ručka na krovu Nuroovog vozila zapravo je platforma za niz senzora koji uključuju LIDAR, kamere i radare. Ukoliko pogledate kroz vjetrobransko staklo primijetit ćete kako su iz vozila potpuno izbačene tradicionalne kontrole poput volana, mjenjača ili pedala za noge. Vozilo također nema ni sjedišta jer nije planirano da ljudi njime upravljaju.
"Izgradili smo kompletan softver od nule. Postoje komponente koje su kao kod drugih autonomnih vozila, dok smo neke stvari u potpunosti promijenili. Željeli smo napraviti funkcionalno vozilo za prijevoz robe bez vozača. Čak i kada imate savršen samovozeći automobil, ukoliko vam neko unutar vaše udaljenosti izleti između dva parkirana vozila, teško ćete izbjeći nesreću. Međutim, kada imate manje vozilo i više prostora, bit ćete sigurniji na ulici", kazao je Dave Ferguson koji je osnovao Nuro zajedno s Jiajunom Zhuom.
Googleovi inžinjeri kažu kako se nadaju da će njihov pristup autonomnoj vožnji koji je fokusiran na prijevoz robe, a ne ljudi, zaživjeti u budućnosti. Još nije poznato kad bi se njihovo vozilo moglo naći u prodaji i koliko će koštati.