Slobodno vrijeme
Tehnologija
HP-ovi fleksibilni ekrani
25.12.2008. 12:00
Izvor: Superbosna
HP-ovi fleksibilni ekrani
HP i Flexible Display Center univerziteta u Arizoni demonstrirali su prototip fleksibilnog ekrana. Ekran je gotovo u potpunosti izrađen od plastike, može prikazivati pokretne slike, a dozvoljava prikaz slike i kada nije priključen na izvor struje.
Za to dostignuće zaslužna je Viziplexova tehnologija E Ink naširoko korištena u čitačima e-knjiga.
Ekran je izrađen SAIL (self-aligned imprint lithography) procesom što mu omogućava savijanje bez opasnosti od pucanja. Zbog toga što ne koristi pozadinsko osvjetljenje tehnologija dozvoljava izradu iznimno tankih, štedljivih, i što je najvažnije, za proizvodnju jeftinijih ekrana. Iz HP-a navode da je za izradu novog ekrana po volumenu potrebno i do 90% manje materijala nego što treba za izradu LCD-a.
Kada bi se ekrani mogli naći u masovnoj proizvodnji nije poznato, no HP navodi moguće primjene u prijenosnicima i sličnim mobilnim uređajima, ali i u komercijalne svrhe. Analitička kuća iSuppli za tržište fleksibilnih ekrana predviđa izniman rast. S prošlogodišnjih 80 miliona do 2013. godine to bi tržište trebalo narasti na 2,8 milijardi dolara što je rast od čak 35.000%.