Slobodno vrijeme
Tehnologija
Najmoćniji motor u klasi uz turbo nabijanje
06.01.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Najmoćniji motor u klasi uz turbo nabijanje
Lanča delta je idealan odgovor na tri temeljna, često i međusobno suprotna, zahtjeva klijenta današnjice. Nudi prostranost velike limuzine, ali uz dužinu kompakta, snagu sportiste, ali uz ekološki nivo emisije izduvnih gasova i ekonomičnu potrošnju, opremu najvišeg nivoa, ali uz realnu cijenu. Lanča delta dakle, zadovoljava potrebe današnje prestižne mobilnosti zahvaljujući "downsizing" logici.
U ovaj kontekst ulazi i premijera 1.9 tvin turbo multidžet motora sa 190 KS (Euro 5), inovativnog agregata koji potvrđuje napore "Lanča automobila" na polju zaštite okoline kako u segmentu smanjenja emisije izduvnih gasova, tako i u smanjenju potrošnje. Sve to uz još veće isticanje briljantnosti, elastičnosti i užitka upravljanja koji oduvijek izdvajaju model.
Novi 1.9 tvin turbo multidžet nastao je iz 1.9 multidžet motora, a proizveo ga je FPT (Fiat Pauertrejn Tehnolodžis) i predstavlja najmoćniji motor u svojoj klasi, jer nudi najveću snaga od 190 KS i najveći obrtni moment od 400 Nm pri 2.000 obrtaja u minutu, zahvaljujući sistemu turbo napajanja u "dva stepena" koji ga izdvaja od drugih.
Naime, posebnost 1.9 tvin turbo multidžet motora predstavlja primjena dva turbopunjača. Jedan kompaktni, manji, koji garantuje brz i snažan odgovor pri najnižim brzinama, te jedan veći koji osigurava vrlo visoku snagu. Posebno, zahvaljujući pneumatskim brizgaljkama koje nadzire elektronska centrala, do 1.500 obrtaja u minutu u funkciji je "mala" turbina. Od 1.500 do 3.000 obrtaja pridružuje se i velika. Preko 3.000 obrtaja u funkciji je samo ova posljednja.
Osim toga, ukoliko se uzme u obzir visoka izlazna snaga, 1.9 tvin turbo multidžet direktno se takmiči sa benzinskim motorima isključivo sportskog karaktera. Bez da računamo da se dostupnost od oko 70 odsto obrtnog momenta već pri 1.250 obrtaja u minutu pretvara u trenutan odgovor motora na svaki zahtjev klijenta. Najzad, uparen sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem, novi 1.9 tvin turbo multidžet motor nudi izvrstan užitak upravljanja koji je teško dostići, kao što to pokazuju i vrijednosti najveće brzine 222 km/h i ubrzavanja od 0 do 100 km/h za nepunih 7,9 sekundi.
Uz ove uzbudljive performanse, potrošnja i emisija izduvnih gasova automobila lanča delta 1.9 tvin turbo iste su kao i kod 1.9 multidžet motora sa 150 KS: 5,7 l/100 km u mješovitoj vožnji, uz emisiju CO2 jednaku iznosu od 149 g/km. Kao kad biste kazali da se postiglo povećanje snage za skoro trećinu uz energetski trošak koji je jednak nuli. A nismo uzeli u obzir da je novi motor homologiran na Euro 5.