Slobodno vrijeme
Tehnologija
Život čine male stvari
08.01.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Život čine male stvari
Površno gledajući, ne bi trebao biti problem sklepati solidno dostavno vozilo. Na kabinu dodati limenu kutiju od nekoliko zavarenih stranica, staviti vrata, uzeti motor i platformu od nekog drugog modela i - voila, eto ga!
Prema tome, gledajući kakva je razlika između jednog i drugog dostavnjaka, kada svaki ima dobru nosivost i u svaki stane europaleta, što je nužno ako se želi da ga iko iole ozbiljan kupi?

Veći i bolji
Razlika je u ono malo detalja na kojima se dostavno vozilo može načiniti drugačijim od ostalih, a koji se svijetu mogu svidjeti ili ne. A kako je svijet do sada reagirao, Kangoo Express mogao bi se nazvati jednim od najuspješnijih i najomiljenijih urbanih polivalentnih malih teretnjaka. O tome svjedoče brojka od 2,3 miliona prodatih primjeraka od 1997. godine i činjenica da je već 10 godina na vrhu evropske top-liste malih dostavnih vozila.
Iako dizajneri kod dostavnjaka nemaju baš previše posla, u Renaultu su se potrudili da njihov "kengur" ipak dobije atraktivne crte. Najupečatljivija su prednja svjetla elipsastog oblika, sa strane najveću pažnju privlače, logično, bočna klizna vrata, dok zadnji kraj ne predstavlja nikakvu revoluciju, već sa ostatkom automobila tvori prilično atraktivnu cjelinu.
Kangoo Express je očekivano veći, bolji i praktičniji od prethodnika. U dužinu je narastao na 4,21 metara (više za 17 cm), a u širinu do 1,83 (više za 16 cm), dok je međuosovinski razmak produžen za 10 centimetara, na 2,70 metara, što je i logično ako se zna da je novi model načinjen na platformi Scenica, a ne Clia, kao njegov prethodnik.
Zahvaljujući tome, ima teretni kapacitet od tri do 3,6 kubnih metara, sa širinom teretnog prostora između točkova od 1,21 metara.
Povećanje dimenzija utječe i na vozačev prostor, koji donosi dosta prijatno iznenađenje, potvrđujući zaključak da je Renault postavio nove standarde udobnosti u ovaj segment vozila.
Veliki panoramski vjetrobran nudi izvanrednu preglednost, a dvostruki unutrašnji retrovizor nudi vrlo dobar pogled i natrag. Zahvaljujući stražnjem staklu sa zaštitnom mrežom, našeg Kangooa nije bilo problem parkirati bez retrovizora, već starim dobrim zabacivanjem glave.

Prozračan i upravljiv
Uz velike staklene površine koje daju osjećaj prozračnosti, Kangoo nudi i mnoštvo pretinaca, od kojih je najpraktičniji onaj krovni, iznad vjetrobranskog stakla. Pažnju privlače i središnji pretinac na armaturnoj ploči na koji se mogu odložiti dokumenti formata A4, te pretinac od 15 litara u koji može stati laptop.
Središnja konzola je već poznata iz drugih modela, ali nije dosadna. Pregledna je i jednostavna, baš onakva kakva mora biti u jednom praktičnom automobilu, a ujedno nudi prostor i mogućnosti za opremanje moderne kancelarije na točkovima.
Sjedeći položaj je lijepo povišen i pruža vozaču i suvozaču dobru preglednost. S obzirom na to da će mnogi u ovom vozilu provoditi cijele radne dane, sjedalo je udobno i lako podesivo. Volan je dobar i upravljiv, kao da je riječ o luksuznom vozilu.
Jeste da je samo dostavljak, ali interesantno ga je i voziti. Naravno, kada je prazan, što je i bio tokom testiranja, dosta je akustičan, naročito jer vozačev prostor od tovarnog dijeli samo mreža. Kangoo se sigurno drži ceste, a zahvaljujući četiri kočiona diska, zaustavljanje je vrlo učinkovito.
Dizelski 1,5-litreni motor je ekonomičan i učinkovit, a lagan je za upravljanje i po užim ulicama, tako da se može reći da zadovoljava sve uslove da bude omiljen kod onih koji ga budu vozili.

Dimenzije
d/š/v (mm) ..................... 4.213 / 1.829 / 1.844
masa praznog vozila (kg) ...................... 1.326
dopuštena nosivost (kg) ........................... 650
tovarni prostor (ccm) ...................................3

Motor 1,5
zapremina (ccm) .................................... 1.461
najveća snaga (KS/o/min) .............. 85 / 3.750
okretni moment (Nm/o/min) ........ 200 / 1.900

Performanse
maksimalna brzina (km/h) ........................158
ubrzanje od 0-100 km/h..........................16,0
potrošnja grad/otv./komb. (l) ...... 5,8 / 4,9 / 5,2

Cijena testiranog modela
do registracije................................ 28.390 KM

Oprema, motori i cijene
Autokuća Halilović nudi Kangoo Express u dva paketa opreme - Confort i Grand Confort, uz dosta opcijske opreme i dodatna dva mini-paketa Stil i Easy.
Confort u serijskoj opremi nudi limena krilna vrata, ostakljenu pregradu, ABS, daljinsko zaključavanje, zračni jastuk za vozača, produženi rad vanjskih svjetala, šest prstenova za pričvršćivanje na podu, a u osnovnoj opcijskoj opremi još zračni jastuk za suvozača, krilna ostakljena asimetrična vrata, ostakljena stražnja podizna vrata, klizna bočna limena ili ostakljena vrata, nosivost 800 kg, svjetla za maglu, ručni klima uređaj, regulator brzine...
Paket Grand Confort sadrži desna limena bočna vrata, električno podesive i grijane vanjske retrovizore, putni računar, brojač obrtaja motora, središnji pretinac, krovni pretinac, vozačevo sjedalo podesivo po visini, a u opciji su još bočna ostakljena klizna vrata, lijeva bočna limena ili ostakljena klizna vrata, pomoć pri parkingu straga, ESP i ASR...
Za pogon su predviđeni 1,5 dCi dizelski agregati sa 70, 85 i 105 KS, te 1,6 litarski benzinac od 105 KS, upareni sa petostepenim manuelnim mjenjačem. Cijena se kreće od 23.815 do 32.138 KM.

Još nekoliko detalja
Kangoo Express nudi još dosta zanimljivih mogućnosti, ne baš uobičajenih za ovaj segment, kao što su sklopivi retrovizori, grijana sjedala, podešavanje pojasa po visini, regulator brzine, senzor za kišu i sunce, daljinsko upravljanje audiouređajem pri volanu, "hands-free" komplet, pod presvučen gumom, protuklizni drveni pod, sigurnosna rešetka na prozoru, transverzalni krovni nosač, zatamnjena stakla, prenosivi carminat...