Slobodno vrijeme
Tehnologija
Sitroen C5 2.7 V6 HDI ekskluziv
13.01.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Sitroen C5 2.7 V6 HDI ekskluziv
Srećom po sitroen, ali i njegove poklonike i sve koji traže poslovnu ili luksuznu porodičnu limuzinu, osvanuo je novi C5, moderniji, ljepši i bogatiji nego ikad. Tako je francuski proizvođač poznat po često hrabrim i pomalo neobičnim tehničkim i estetskim rješenjima, postao jedan od vodećih u D klasi.
U ranijem periodu ovaj automobil nije bio četvorotočkaš koji bi pobrao neke velike poene. Ova solidna porodična limuzina prethodnih godina skromno je nastupila, ničim se ne izdvajajući i vjerovatno upravo iz tih razloga cijeli svoj radni vijek je provela u sjeni nekih razvikanijih modela.

Raskošan i kvalitetan enterijer
Bilo da je riječ o širini palete benzinskih i dizelskih motora, bogatom izboru paketa opreme ili činjenici da se C5 nudi u dvije karoserijske verzije, nova limuzina osvaja na prvi pogled. U nabrajanju argumenata s kojima se novi C5 bori s konkurencijom svakako ne smijemo zaboraviti ni dva posebno bitna detalja: cijenu, prema snazi motora i paketima opreme jednu od najkonkurentnijih u segmentu, te činjenicu da je sitroen uz ovaj model odlučio ponuditi izbor između klasičnog i hidroaktivnog ovjesa.
Raskošan i kvalitetan enterijer brzo nam otkriva bogatstvo najskuplje dizelske verzije modela C5. Novi model sitroena je automobil za koji bi mnogi vjerovatno rekli da je pravi sitroen, u najvećoj mjeri zbog toga što je lišen bilo kakvih ekstravagancija i hrabrih, ali nerijetko nesmotrenih poteza u svom dizajnu. Oblikovan tako da se dopadne prvenstveno tradicionalnim kupcima, novi C5 cilja na neka tržišta koja su mu do sada bila dobrim dijelom zatvorena.

Naginjanje više poslovnoj, a manje porodičnoj namjeni
Uska prednja svjetla i maska hladnjaka pružaju nam novo lice sitroena, što se nastavlja uz vrlo klasičan profil, dok je priča zaokružena dosta visokim zadnjim dijelom koji je ujedno moderan, ali i ne potpuno nametljiv. Cijeli automobil je aerodinamički vrlo efikasan i svojim profinjenim izgledom nudi sve potrebno za oba svijeta kojima je namijenjen, poslovni ili porodični. Unutrašnjost je u predjelu neposredno ispred vozača hrabrije dizajnirana od spoljašnosti.
U verziji koju smo testirali posebno se ističe elegancija kožnih obloga enterijera, kao i dvobojne armature. Rasvjeta enterijera nadovezala se na bogato osvjetljenje mnogobrojnih tipki logično grupisanih na prednjoj instrumental tabli. Spomenimo i rasvjetu pretinca u vratima koja se upravlja senzorski, pa se automatski aktivira prilikom posezanja rukom u sami pretinac. Ergonomija vozačkog mjesta je na visini, ali pri tome bismo ipak poželjeli nešto čitljivije instrumente.
Udobnost, kao što smo i očekivali od jednog sitroena opremljenog hidroaktivnim podvozjem, zaista je vrhunska. Prednja sjedišta su podesiva elektronskim putem u više smjerova, a posebno zanimljiva je mogućnost podešavanja gornjeg dijela naslona sjedišta čime se ono idealno prilagođava obliku vaših leđa. Prednja sjedišta imaju grijanje, a opremljena su i sistemom za masažu.
Konačno, spomenimo i to da na zadnjem sjedištu vlada očekivana raskoš, uz dosta prostora za koljena. Činjenica da je zadnja klupa podijeljena u dva posebna sjedišta upućuje kako testirani C5 ipak malo više naginje poslovnoj, nego porodičnoj namjeni.
Zapremina prtljažnika je solidnih 439 litara, što je moguće povećati preklapanjem naslona zadnjeg sjedišta. Karakterišu ga ravne stranice i nešto teži pristup kao posljedica ukidanja liftbek koncepcije sa staklom integrisanim u poklopac prtljažnika.

Sa punim rezervoarom do 800 km vožnje
Iako bi se 204 KS, bez posebnog napora, moglo "izvući" i iz dizelskog motora, V6 ne predstavlja tek siguran izvor snage već i svojevrstan simbol luksuznog statusa ovog automobila. To je možda i značajnije ako namjeravate C5 2.7 V6 HDi ekskluziv koristiti kao poslovnu limuzinu, ali osjećaj posebnosti nije naodmet ni porodicama, makar onim koje imaju mogućnost to sebi i priuštiti.
Uz 204 KS dostupne pri 4.000 o/min, te 440 Nm koji se dostižu pri 1.900 o/min, ovaj automobil pruža sasvim solidne karakteristike testiranoj limuzini koja je sve samo ne lagana uz masu praznog vozila od čak 1.750 kg.
Nakon pritiska papučice gasa, uprkos neodlučnom startu, C5 posao odrađuje više nego korektno. Najveća brzina koju smo ostvarili tokom ovog testa dostigla je 219 km/h, dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 9,6 s. Potrošnja goriva, uprkos velikoj masi, snazi te automatskom mjenjaču, nije neugodno iznenadila. Tako smo tokom ovog testa izmjerili potrošnju u mješovitoj vožnji od sasvim razumnih 11,6 l/100 km. Uz rezervoar goriva zapremine 71 litar, ovako motorizovani sitroen C5 preći će bez problema gotovo 800 km brze vožnje otvorenim putem. Iako se pretpostavlja da će ručica šestostepenog automatskog mjenjača u automobilu poput ovoga većinu vremena provesti u položaju za automatsku izmjenu stepena prenosa, naša preporuka je da svakako isprobate sekvencijalno mijenjanje. Ugodno iznenađuje brzina kojom je ovaj mjenjač u stanju promijeniti stepen prenosa, što i na automobilu poput testiranog može predstavljati dodatni izvor zabave na putu sa krivinama. Mjenjač je opremljen i s dva posebna načina rada, a to su sport i vinter, koji se aktiviraju pritiskom na prekidač, te prilagođavaju način rada mjenjača željenoj dinamici.

Udobnost mu najjači adut
"Sitroenov" C5 je jedan od automobila kod kojih je vožnja bačena u drugi plan. Kada za sobom zatvorite vrata, naći ćete se u zvučno vrhunski izoliranom prostoru bez bilo kakvih neugodnih iznenađenja. Karakter podvozja svakako se mnogima neće dopasti, ali C5 već u startu jasno naglašava kako nije automobil za uživanje u čarima sportske vožnje, već prije u vlastitim mislima dok put protiče ispod vas. Ležanje na podlozi je uvjerljivo, bez posebno naglašenog podupravljanja. Naglašenije je naginjanje karoserije pri bržoj vožnji krivinama, kao i ona notorna osobina mnogih vozila iz PSA grupacije da "premještaju" položaj zadnje osovine pri prelasku preko poprečnih neravnina. Ipak, udobnost je glavna osobina i najjači adut ovog automobila i ona će najviše doći do izražaja na tradicionalno lošim gradskim saobraćajnicama. Pridodamo li tome vrhunsku prostranost i komfor bogate opreme, te visoke putne brzine kao karakteristike značajne na putovanjima, C5 2.7 V6 HDi ekskluziv je automobil koji će se s pravom naći u garažama mnogih preduzeća ili imućnijih porodica.