Slobodno vrijeme
Tehnologija
Volvo XC60 - terensko vozilo godine u BiH
22.01.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Volvo XC60 - terensko vozilo godine u BiH
Volvo XC60, najnoviji adut švedskog proizvođača u klasi kompaktnih SUV vozila, proglašen je za terensko vozilo 2009. godine u Bosni i Hercegovini u izboru koji je organizovala AUTO Media Grupa.
Članove žirija činila su 22 predstavnika autokuća. U jakoj konkurenciji odlučili su se za Volvo XC60, prije svega zbog dopadljivog dizajna, naprednih tehnoloških rješenja i, za Volvo, tradicionalno vrhunskog luksuza.
Za pogon Volva XC60 zaduženi su provjereni i poboljšani 5-cilindarski dizelaši D5 sa 185 KS i 2.4D sa 163 KS, dok čast benzinskih motora brani 6-cilindarski turbo benzinac sa 285 KS. Kao standard, uz sve modele dolazi AWD pogon na sve točkove sa Instant Traction funkcijom.
S ovim modelom Volvo ponovo još jednom potvrđuje svoj status svjetskog lidera autoindustrije u segmentu sigurnosti. Volvo XC60 opremljen inovativnim City Safety sistemom, koji djeluje pri brzini do 30 km/h, na način da – nakon zvučnog i vizuelnog upozorenja koji daje vozaču – automobil automatski zakoči ukoliko vozač ne reaguje na približavanje vozila ispred. Na ovaj način, sistem pomaže smanjenju broja najčešćih saobraćajnih nesreća, koje se događaju pri nižim brzinama u gradskoj vožnji, a koji predstavljaju znatan udio u ukupnom broju svih nesreća.
Osim u Bosni i Hercegovini, Volvo XC60 se od svog nedavnog predstavljanja javnosti već okitio nagradom najboljeg SUV i crossover vozila u Singapuru, Čileu i Belgiji.