Slobodno vrijeme
Tehnologija
Pogled u budućnost: Kadilak konverj
05.02.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Pogled u budućnost: Kadilak konverj
Iako se našao u velikim problemima, američki "Dženeral motors" smogao je snage i za Salon automobila u Detroitu pripremio, kako se pokazalo, jedan od najatraktivnijih koncepata.
Futuristički kupe interesantnog imena konverj putokaz je za GM-ovo bolje sutra. Američkim medijima nije trebalo mnogo da se raspišu o konverju kao "najvažnijem automobilu salona", premda je u osnovi riječ o ševrolet voltu zapakovanom u vizuelno atraktivniji paket s teže pamtljivim imenom. Konverj koristi isti pogonski sklop kao već predstavljeni volt, tačnije, sistem produžene autonomije zahvaljujući elektromotoru kojem kao alternativni izvor energije i generator služi standardni 1,4-litreni benzinski četvorocilindraš s unutrašnjim sagorijevanjem.
Progresivna evolucija: Kako je na novinarskoj konferenciji istakao Bob Lutz, GM-ov potpredsjednik za globalni razvoj proizvoda, on je "logički nastavak u planu da se ponovo izmisli automobil", dok njegov izgled donosi "progresivnu temu i proporcije 'Kadilakove' dizajnerske evolucije". Treba priznati da konverj zaista izgleda dobro, s prepoznatljivom agresivnom maskom i okomitim LED svjetlosnim sklopom sprijeda i straga, te povijenom kupeolikom linijom i lijepim 20-colnim felgama sprijeda, odnosno 21-colnim straga. Dizajn je bio u službi ekonomičnosti, pa spomenute felge vazduh ventiliraju uz minimalan otpor, tvrde u GM-u, rešetka hladnjaka poluzatvorena je za što manji otpor vazduha, umjesto standardnih bočnih retrovizora iskorištene su kamerice s istom svrhom, dok je površina krova iskorištena za postavljanje solarnih ploča za prikupljanje sunčeve energije.
Maleni motor pokretan baterijama: Unutrašnjost nudi smještaj za četiri putnika u sofisticiranoj i ergonomski dotjeranoj okolini. U oči upada središnji greben, koji se proteže čitavom površinom i skriva T-oblik baterijskih ćelija.
Spomenuta baterija ugrađena je u šasiju automobila, a čini je 220 litijonskih ćelija. GM nije otkrio koliko je baterijski paket težak, tek da elektromotoru omogućava razvijanje 120 kW snage, te 370 Nm obrtnog momenta. Premda podaci o ubrzanju s mjesta do 100 km/h nisu poznati, "Kadilak" je otkrio da konverj postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h. Baterije se mogu puniti na dva načina: putem standardne mrežne utičnice, gdje jedno punjenje traje tri sata na 240-voltnom, odnosno šest sati na 120-voltnom izlazu, ili korištenjem kompaktnog četvorocilindraša kao generatora električne energije. Maleni motor sposoban je za rad na benzin ili bioetanol, a u GM-u tvrde da je elektromotoru sasvim svejedno odakle bateriji dolazi električna energija. S punim baterijama i bez rada generatora konverj je sposoban prevaliti 65 kilometara.
Od ostalih tehnologija treba spomenuti sistem start-stop, koji gašenjem motora kod zaustavljanja osigurava produženu autonomiju, kao i "Kadilakov" magnetni ovjes, koji je na konverj prenesen sa CTS-V-a.
Malo je vjerovatno da će konverj u neposrednoj budućnosti ići u serijsku proizvodnju, posebno stoga što je GM tek nedavno predstavio serijski volt, koji se pak u prodaji neće naći još najmanje godinu dana. Riječ je o poprilično skupoj tehnologiji, koja tek treba da se pokaže uspješnom u stvarnom svijetu, ali ne sumnjamo da će u slučaju pozitivnog ishoda i "Kadilak" profitirati.