Slobodno vrijeme
Tehnologija
Nova i jeftina 'ekosijalica' trajaće 60 godina
10.02.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo - X
Nova i jeftina 'ekosijalica' trajaće 60 godina
'Svjetlosna' revolucija napravila je korak naprijed sa svojim novim izumom - 'ekosijalicom' koja će trajati 60 godina, a koštaće samo nekoliko eura, piše u četvrtak britanski Daily Mail.
Istraživači s prestižnog koledža Cambridge predstavili su novu diodu koja emitira svjetlost (LED) koristeći vrlo malo električne energije.
Isto tako, nova revolucionarna sijalica koštaće tek nekoliko eura, a rok trajanja sijalice je otprilike 60 godina.
Manja od novčića, a dvanaest puta efektivnija od konvencionalnih sijalica, nova sijalica će potpuno izbaciti iz upotrebe dosadašnje verzije 'ekosijalica'.
Naučnici tvrde da bi korištenje ovih sijalica moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 20% , te da one ne sadrže živu koja zagađuje okolinu.
Prethodna istraživanja 'ekosijalica' pokazala su da bi se njihovom upotrebom uveliko smanjila emisija karbon dioksida koju oslobađaju elektrane, čak za osam puta.
Ove sijalice bi se u slobodnoj prodaji mogle naći za manje od dvije godine, a autori studije tvrde da da je ovo revolucionarno otkriće na polju elektronike.
'Ekosijalice' se, napominju, već koriste na bicklima, novogodišnjim ukrasima i kamerama na mobitelima jer su relativno jeftine i veličinom odgovaraju specifičnim aparatima.