Slobodno vrijeme
Tehnologija
Gasna konferencija ponudila rješenja
17.02.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Gasna konferencija ponudila rješenja
Četvrta međunarodna gasna konferencija jugoistočne Evrope, koja je juče završena u Sarajevu, u potpunosti je uspjela, kazali su organizatori i učesnici skupa.
"Konferencija je ponudila odgovore na neka od najvažnijih pitanja u oblasti snabdijevanja gasom i doprinijeće razvoju gasne privrede u BiH", kazao je portparol "Sarajevogasa" Adis Salkić.
Tokom trodnevnog rada učesnici konferencije sagledali su mogućnosti snažnijeg razvoja gasne infrastrukture u regionu i tješnje saradnje radi osiguranja veće pouzdanosti u snabdijevanju prirodnim gasom.
"Kroz 39 refereata i šest tematskih sesija obrađene su neke od najznačajnijih tema kao što su povezivanje zemalja regiona, primjena vozila na gas, tržište prirodnog gasa, razvoj novih tehnologija, zaštita okoline i energetska efikasnost. Zaključci i preporuke sa svake od šest sesija, nakon usaglašavanja biće dostupni javnosti za desetak dana, a biće proslijeđeni i resornim ministarstvima zemalja u regionu", naglasio je Salkić.
Konferenciji je prisustvovalo 230 učesnika iz 27 zemalja, a među njima i najznačajniji predstavnici gasne privrede, državnih institucija i eminentni stručnjaci iz cijelog regiona, te predstavnici zemalja izvoznika gasa, gasnih kompanija i institucija.