Slobodno vrijeme
Tehnologija
Ključevi postaju prošlost: iPhone kontroliše automobile
12.03.2009. 12:00
Izvor: Superbosna
Ključevi postaju prošlost: iPhone kontroliše automobile
Znali smo da iPhone može da šalje poruke e-poštom, reprodukuje video, pristupa Internetu i snima fotografije, ali malo je ko očekivao da će kontrolisati automobil. Švajcarska dizajnerska kuća Rinspeed prikazat će na sajmu u Ženevi svoj koncept električnog auta koji kontroliše upravo iPhone.
Njihov auto nazvan iChanre odbacuje ključeve dajući prednost iPhoneu, koji se postavlja u držač na upravljačkoj tabli desno ili lijevo od volana. Kad iPhone uspostavi kontakt na ekranu se pojavljuje zeleno dugme „Start" i kad ga pritisnete motor proradi. Za vrijeme vožnje iPhone se može koristiti i za druge upravljačke funkcije, na primjer za paljenje i gašenje farova.
Međutim, auto je mnogo više od iPhonea. S njim Rinspeed nastoji da revolucionarno promijeni način na koji ljudi razmišljaju o automobilima.
Većina automobila projektovana je da prevozi fiksan broj putnika i cijelo vozilo se zasniva na toj premisi. Čak i kad putujete sami, prostor u vozilu se ne mijenja. Aerodinamika vozila, pa prema tome i potrošnja, uvijek su vezani za taj fiksni broj putnika, ali za iChange to ne važi. U osnovnoj konfiguraciji to je sportski auto za jednu osobu, ali pritiskom na dugme zadnji dio krova se podiže i obezbjeđuje prostor za još dva putnika.
Koncept prilagodljive karoserije je vjerovatno najveća inovacija ovog automobila, ali ne i jedina. To je potpuno električni auto koji radi na litijum-jonske baterije koje su pripremljene u dvije konfiguracije: jedna sa manjim brojem baterija, što auto čini lakšim ali mu skraćuje domet, i druga teža, koja omogućava da se pređu veća rastojanja.
Audio sistem Harman/Kardon koristi Intelov procesor niske potrošnje, tako da troši manje struje od standardnih sistema, a sistem za navigaciju ne izračunava samo najbrži put do odredišta već i onaj koji je najprihvatljiviji u ekološkom smislu.