Slobodno vrijeme
Tehnologija
Fokusirajte se na zid
17.03.2009. 12:00
Izvor: Info.ba
Fokusirajte se na zid
Iako po klasifikaciji proizvođača InFocus WorkBig IN3102 spada u Education grupu projektora, malo je toga što sa njim nećete moći postići.
Iako je jedan od vodećih svjetskih proizvođača digitalnih video projektora, InFocus je slabo poznat kod nas, jer su se njihovi uređaji rijetko mogli kupiti u domaćim prodavnicama. InFocus je američka kompanija koja se fokusirala (primjereno svom imenu) isključivo na video projektore, te je često glavni inovator na ovom dijelu tržišta. Naš susret sa modelom WorkBig IN3102 bez većih problema je potvrdio njihov status i objasnio zašto uživaju takvu reputaciju.
Iskustvo proizvođača je vidljivo već pri prvom susretu sa ovim proizvodom, ili da budemo precizniji – torbom za nošenje. Na njenom poklopcu postoje posebni džepovi za svaki isporučeni kabl, tako da ni u jednom trenutku nemate opravdanje da kablove samo ugurate u torbu, pa kod sljedećeg korištenja projektora provedete deset dosadnih minuta u raspetljavanju žica. Sitnica, ali važna.
Pored neobičnog imena, WorkBig IN3102 krasi još jedna neobičnost – nema tipki za kontrolu prikaza slike!? Prije nego se zapitate: “Pa, kako se onda upravlja projektorom?“, da odmah razjasnimo stvari: tipke su, zapravo, dijelovi gornje plohe kućišta, osjetljivi na dodir. Prilikom uključenja, stvari postaju jasne, jer su ove površine osvijetljene plavičastom svjetlošću, koja u kombinaciji sa sjajnom plastikom od koje je izrađeno kućište čini atraktivnu kombinaciju koju nije teško zamisliti ni u stanu.
Izvedba tipki je jako dobra, pa nema problema karakterističnih za druge implementacije kapacitivnih tipki. Znači, nema situacija da pritisnete tipku, a da se ništa ne desi. Naravno, uz projektor se isporučuje daljinski upravljač sa klasičnim tipkama, a zahvaljujući većem broju senzora, upotrebljiv je uz svih uglova. Jedini nedostatak ovakve izvedbe projektora je što na gornjoj strani ostaju otisci prstiju i dlanova, pa ćete ga morati češće čistiti ako će biti fiksiran na jednom mjestu.
Ugrađeni kontrolni softver je razrađen do u detalje, kako smo i očekivali. Raspoloživih opcija ima toliko da ne bi stali u ovaj tekst! Izdvojimo par važnijih: automatska i ručna keystone korekcija, prednja i zadnja projekcija, projekcija sa plafona, profili sa različito podešenim karakteristikama slike, itd.
Pogled na zadnju stranu otkriva šumu konektora. Ono što IN3102 izdvaja od konkurencije je USB konektor, koji se uz pomoć DisplayLink tehnologije može koristiti za reprodukciju slike. O ovoj tehnologiji smo detaljno pisali u novembarskom broju 130 na stranici 52, prilikom recenzije LG LCD monitora, pa slijedi samo kratko podsjećanje. DisplayLink omogućava da se izvor slike (npr. računar) spoji USB kablom na uređaj za reprodukciju (npr. projektor ili monitor) i tako pojednostavi priključenje, odnosno skrati vrijeme potrebno za pripremu projekcije. Svako ko je bar jednom spajao računar i projektor zna kakvi se, slobodno možemo reći, nevjerovatni problemi mogu javiti, pa nije rijetkost da podešavanje oduzme i po 15-20 minuta.
DisplayLink ove probleme u potpunosti eliminiše, pa InFocus ovde dobiva veliki plus. Tim više što najveće mane DisplayLink tehnologije – ograničena rezolucija (1680 x 1050) i nedostatak hardverskog ubrzavanja slike nemaju gotovo nikakvog uticaja na rad ovakvog uređaja – PowerPoint prezentacije se savršeno reprodukuju na DisplayLinku, a za prikaz video sadržaja ili igranje možete iskoristiti brojne druge raspoložive konektore.
IN3102 raspolaže i HDMI konektorom, ali kako se radi o modelu nazivne rezolucije 1024 x 768 piksela, za prikaz HD 720p slike mora doći do skaliranja. Vertikalna rezolucija je dovoljna – 720 linija lako staje u 768 piksela vertikalne rezolucije, ali je potrebna horizontalna rezolucija nešto veća od 1024 piksela, sa koliko raspolaže DLP senzor u IN3102, jer je za prikaz 720p slike potrebno imati 1280 horizontalnih piksela (720p – 16:9, 1280:720).
Kada je u pitanju najvažnija karakteristika projektora – kvalitet slike, IN3102 briljira. Svjetla je dovoljno za neometanu prezentaciju i u potpuno osvijetljenoj prostoriji, a boje su intenzivne, posebno crvena i žuta, koje su obično problematične kod ovih uređaja. Kada se projektuje crna slika, na zidu će biti primjetna tek mala promjena, što pokazuje koliko malo svjetlosti prolazi – ovako pojačan kontrast itekako pomaže da dinamični sadržaji, poput videa ili igara, izgledaju odlično. Uopšte, na našim uobičajenim testovima nismo pronašli nikakvih nedostataka.
Kako rekosmo, InFocus je ovaj projektor smjestio u Education kategoriju, ali po kvalitetu slike on zapravo može poslužiti u bilo koju svrhu. Jedini problem je, kako smo već rekli 720p (HD) slika, i to samo za one koji zaista mogu primijetiti skaliranje, a takvih je, budimo realni, vrlo malo. Ako baš insistirate, model IN3106 ima nativnu rezoluciju 1280 x 800.