Slobodno vrijeme
Tehnologija
Revolucija aerodinamike
24.03.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Revolucija aerodinamike
Prvi automobil švedskog proizvođača Saab više je ličio na avion bez krila. Baš tako, aerodinamika je bila glavna značajka vozila koje je 1950. godine imalo revolucionaran koeficijent otpora zraka od samo 0,30. Osim toga, vodilja pri dizajniranju bila je i vrhunska sigurnost, poput one u konkurentnom Volvu.
Tako je Saab 92, umjesto klasične šasije na koju bi se kačili dijelovi karoserije, dobio čvršću, jednodijelnu školjkastu "monokok" konstrukciju. Uz to, dodatnu sigurnost u vožnji je osiguravao i potpuno neovisan ovjes, još jedan detalj koji će većina ostalih proizvođača usvojiti tek desetljećima kasnije.
Osim velike čvrstoće, sigurnih voznih osobina, te futurističnog dizajna, Saab 92 odlikovao se i prostranom kabinom. U malo manje od četiri metra dužine mogle su se smjestiti četiri odrasle osobe. Jedina zamjerka je bila što poklopca prtljažnika jednostavno nije bilo, pa se do prtljage dolazilo sa stražnjih sjedala.
Obnovljeni Saab 92 iz 1953. godine otklonio je taj nedostatak. Saab 92B mogao je poslužiti i kao prenoćište za dvoje, jer su se nasloni sjedišta preklapali u vodoravan položaj. Za pogon je bio zadužen dvotaktni dvocilindrični motor zapremine 764 ccm sa 25 KS, ukomponiran sa trostepenim manuelnim mjenjačem. Iako nejak, ovaj je motor 800 kg težak Saab mogao dovesti do 110 km/h.
Do kraja 1956. godine proizvedeno je ukupno 20.128 primjeraka. Ovim modelom Saab je uspješno zakoračio na do tada za njega nepoznat teren. Inovativan dizajn i kvaliteta izrade postali su ključni elementi koje će kroz sljedeća desetljeća vjerno pratiti budući modeli i po čemu će na kraju Saab i ostati poznat.