Slobodno vrijeme
Tehnologija
Irska: Do 2020. godine svaki deseti auto na struju
09.04.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Irska: Do 2020. godine svaki deseti auto na struju
Irski ministar energetike Eamon Ryan TD najavio je novu fazu elektrifikacije irskog saobraćaja. Zajedno sa Odborom za distribuciju energijom (ESB) vlada je potpisala Memorandum o razumijevanju sa Alijansom Renault-Nissan s ciljem korištenja električnih automobila u zemlji za dvije godine.
"Ovaj historijski sporazum", navodi ministar, "dokaz je čvrste namjere vlade da odobri elektrifikaciju saobraćaja u Irskoj. Prije nekoliko mjeseci najavio sam cilj irske vlade da dostigne 10 % električnih automobila do 2020. godine. Memorandum o razumijevanju koji danas potpisujemo omogućit će nam ne samo da postignemo ovaj cilj, već i da ga nadiđemo."
Memorandum o razumijevanju utvrđuje da će vlada stvoriti povoljne uslove za distribuciju električnih automobila na irskom tržištu koju će provoditi Alijansa Renault-Nissan. Posljedica je to vladinog poziva prošlog novembra kojim se tražio prijedlog popularizacije električnih automobila. S obzirom na veliko iskustvo i uspjehe Renault-Nissan koncerna epilog je bio vrlo izgledan.
Kako god, Irska ovom inicijativom nastoji promijeniti sliku saobraćaja u Irskoj, ali i smanjiti emisije ugljik monoksida na minimum, pa čak i potpuno izbaciti. Naime, predsjednik ESB-a, Padraig McManus, rekao je: "2035. godine više ne bismo ispuštali ugljik, a električna energija proizvedena bez emisija ugljika služit će sistemima za transport sa nula emisija. ESB će razviti mrežu za punjenje kako bi podržao razvoj. Garantovat ćemo slobodan pristup svim operaterima električne energije i proizvođačima automobila i osigurati najstrožu primjenu vrhunskih standarda punjenja s obzirom na sigurnost."
Ponuda električnih automobila predstavljat će priliku za otvaranje radnih mjesta u brojnim sektorima ekonomije, ali i popularizaciju svih ostalih alternativnih izvora energije.