Slobodno vrijeme
Tehnologija
Spajker C8 aileron
28.04.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Spajker C8 aileron
Za spajker ne znaju baš svi, tek zaljubljenici u egzotične superautomobile. Nije bilo ni puno vremena za njegovo izgrađivanje popularnosti. Zanimljivo je da dolazi iz Holandije, zemlje poznate po mnogo čemu osim po automobilima.
Firma "Spajker" ima dugu tradiciju, još od 1875, ali od 1925. do 2000. je bila vrlo dugačka pauza. Braća Jakobus i Hendrik-Jan težili su posebnim automobilima, a prvi su konstruisali u Amsterdamu 1898. godine. Istovremeno s razvojem automobila radili su i pozlaćenu kočiju za kraljicu Vilhelminu.
Posao je bio napravljen odlično, pa je kočija još i danas u upotrebi. Samo pet godina nakon prvoga spajkera pojavio se novi model 60/80 HP, prvi sa šestocilindričnim motorom, kočnicama na svim točkovima, stalnim pogonom i šasijom prilagođenom za loše puteve. Prije početka Prvog svjetskoga rata počinje proizvoditi avione zajedno s "Dutch Aircraft Factory N.V.", a nakon rata se bavi isključivo automobilima, sve do 1925.
Ručno izrađen ljepotan: Ovogodišnje izdanje salona u Ženevi donijelo je C8 aileron, novi model. Dizajn C8 ailerona je snažno inspirisan nasljeđem iz aviona. U skladu sa standardima aileron je ručno izrađen. Prednji kraj karakteriše još veća maska motora omogućavajući bolje hlađenje.
Zadnji difuzor je preoblikovan s ciljem poboljšanja funkcionalnosti. Ispod difuzora je postavljen dodatni spojler za povećanje potisne sile i učinka samoga difuzora. Bočno dvodjelno staklo s metalnim okvirom zamijenjeno je prozorom iz jednog dijela. Spoljašnji retrovozori su redizajnirani, uvijek u boji karoserije i postavljeni na dvije lopatice turbine koje služe kao nosači.
Cjelokupni spoljašnji izgled je čistiji i mekših linija. Za zadnja svjetla su korištene LED diode, ali i za prednja bočna svjetla te pokazivače smjera u redizajniranim prednjim svjetlima koja se sada svojim izgledom puno bolje uklapaju cjelinu karoserije.
Dimenzije automobila su optimizovane za povećanje prostora u unutrašnjosti i smještaj automatskog mjenjača dostupnog kao opciju. Struktura C8 ailerona je vrlo čvrsta, a korištenjem aluminijuma reducirana je ukupna masa. Upotrebom modernih tehnologija C8 aileron ima najbolju šasiju u spajkerovoj istoriji.
Saradnja s "Audijem": Poznata je saradnja "Spajkera" s "Audijem" pa i C8 aileron pokreće "Audijev" V8 obima od 4,2 litre i najveće snage od 400 KS. Moguće je odabrati dvije alternative prenosa. Prva je šestostepeni ručni mjenjač getrag s prenosnim odnosima prilagođenim V8 motoru. Druga mogućnost je ZF-ov automatski mjenjač sa šest stepeni prenosa i polugama za ručno mijenjenje na obruču upravljača. Novi sistem ovjesa uključuje dvostruka poprečna ramena sprijeda i straga.
Unutrašnjost je prostranija, ali je ostala posebno naglašena pažnja prema detaljima. Korištena je najkvalitetnija koža. Vozač i suvozač sjede vrlo nisko, blizu težišta automobila. Uz to, vozaču je omogućena sportska, skoro trkaća veza s automobilom.
Ploča s instrumentima je potpuno redizajnirana, ali je zadržan identitet uz poboljšanje ergonomičnosti i funkcionalnosti. Otvori ventilacije u dizajnu turbine donose bolju cirkulaciju vazduha. Između mjerača broja obrtaja i brzinomjera je integriran multifunkcijski ekran. Na središnjoj konzoli je specijalni audio-sistem karma, koji upravo u aileronu ima svoju premijeru u svijetu automobila.
Cijena u Evropi je 189.990 eva za verziju s ručnim mjenjačem ili 6.000 više uz doplatu za automatski mjenjač.