Slobodno vrijeme
Tehnologija
Za potrebe japanskog tržišta: Razvijen zračni jastuk za pješake
30.04.2009. 12:00
Izvor: 24 sata info
Za potrebe japanskog tržišta: Razvijen zračni jastuk za pješake
Stručnjaci sa britanskog univerziteta Cranfield, na čelu sa Rogerom Hardyem, su za naručioca, japanskog dobavljača sigurnosne opreme, Takata-Petri, razvili zračni jastuk čija je prvenstvena namjena zaštiti pješaku u slučaju naleta automobila.
Riječ je o zračnom jastuku koji se otvara ispod poklopca motora te podiže izvan njega, u obliku slova "U" kako bi ublažio udar pješakove glave u automobil pokrivajući donji dio A nosača, te vjetrobranskog stakla.
Takođe, samo podizanje poklopca motora omogućuje djelomično amortizovanje udarca pješakovog tijela. Svakako valja napomenuti i kako je ovaj zračni jastuk dizajniran tako da kada se aktiviše ne ometa vidljivost iz automobila pa vozač i dalje po potrebi može manevrisati automobilom.
Tim stručnjaka zaslužan za njegov razvoj ovaj proizvod još uvijek testira na Fiatu Stilo, ali napominju kako bi se vrlo jednostavno, dakle jeftino, mogao prilagoditi upotrebi i kod drugih modela različitih proizvođača. Time bi se, prema Hardyevim riječima broj poginulih pješaka od udaraca automobilom mogao smanjiti i do 50%.