Slobodno vrijeme
Tehnologija
BMW, Audi i Mercedes: Vladavina njemačkog trojca
13.05.2009. 12:00
Izvor: SuperBosna
BMW, Audi i Mercedes: Vladavina njemačkog trojca
Prema statistici njemačkog auto kluba ADAC o pouzdanosti automobila, Audi, BMW i Mercedes i dalje su na samom vrhu, dok se Toyota još uvijek drži iznad prosjeka.
Od ostalih njemačkih proizvođača, Ford i Opel imaju većih problema s pouzdanošću nego uobičajeno, dok od inozemnih marki Peugeot i Renault bilježe najviše kvarova.
U najnovijoj statistici ADAC-a obrađeno je 2,5 od ukupno 3,5 miliona kvarova koji su se desili na njemačkim cestama. U statistiku se ubrajaju automobili stari od jedne do šest godina, a koji se proizvode bar tri godine bez značajnih promjena i koji su se u jednoj godini prodali u najmanje 10.000 primjeraka.
Fordovi modeli Ka, Mondeo, S-Max i Transit svaki u svojoj klasi automobila imaju najviše kvarova i to u sistemima protiv krađe i greškama u elektronici motora. Opel Signum je najnepouzdaniji u gornjoj srednjoj klasi vozila, a apsolutno najviše kvarova ima Renault Megane proizveden 2003. godine.
Najpouzdanija marka je Audi i to u tri kategorije s modelima A2, A3 i A6. U srednjoj klasi vozila na vrhu je Mercedes C klase, u kategoriji sportski cabrio najbolje rezultate ima BMW serije 3 Cabrio/Coupe, dok je kod terenaca najpouzdaniji BMW X3.
Japanski proizvođači, koji su do sada uvijek bili na vrhu statistika, sada se nalaze u sredini liste, uz izuzetak Toyote Aygo, koji u klasi malih vozila zauzima drugo mjesto.