Slobodno vrijeme
Tehnologija
Pogled u budućnost: Kaunter balans prototip
19.05.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Pogled u budućnost: Kaunter balans prototip
Prototip pod imenom kaunter balans, što bi u slobodnom prevodu značilo protivteža, ime je dobio zbog središnje smještenog motora, što je novost u tom segmentu automobila.
Prema riječima dizajnera Elada Barkana, to je ultimativni pikap. Središnje smješteni motor omogućava raspodjelu mase automobila 50:50 između prednje i zadnje osovine, zbog čega se automobil s pogonom na sva četiri točka ponaša dobroćudno na cesti. Na mjestu gdje je inače smješten motor sada je zatvoreni prtljažni prostor što je takođe novost za pikap segment vozila. Automobil je uz već spomenuto i sigurniji kod direktnih sudara jer motor ne može prodrijeti u putnički prostor.
Nisko smješten otvoreni teretni prostor s visokim bočnim stranicama sprečava znatiželjne poglede i otežava krađu tereta. Teretni prostor je dugačak 1,5 metar i može se produžiti na 2,25 metara uz pomoć produžetka. Bez produženog teretnog prostora automobil je dugačak 4,86 metara, širok 1,92 i visok 2,11 metra. Nudi mjesta za pet osoba s time da je zadnja klupa smještena povišeno tako da putnici u drugom redu imaju neograničen pogled na sve strane. Prototip nudi i ofrod sposobnosti zbog povišene karoserije i velikih uglova prilaza i odlaza.
Za pogon se koristi GM-ov 4.6-litreni V8 motor najveće snage 300 KS, ali moguće je ugraditi i četvorocilindraš, dizelski motor ili elektromotor. Prvi prototip automobila je izgorio 2007. godine u požarima koji su se pojavili u Kaliforniji. Dizajner Elad Barkan se nada da će uz pomoć profesionalnih proizvođača za 12 do 18 mjeseci proizvesti prvu malu seriju vozila.