Slobodno vrijeme
Tehnologija
Najbrži karavanski model: Opel Insignia OPC Sports Tourer
26.05.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Najbrži karavanski model: Opel Insignia OPC Sports Tourer
Opel Performance Center se nakon limuzinske pozabavio i karavanskom verzijom nove Insignije te stvorio najbrži karavanski model proizvođača iz Rüsselsheima.
Karavansku OPC verziju Insignije pokreće isti motor kao i limuzinu, a ova dva modela dijele i gotovo sve ostale tehničke komponente. Podsjetimo onda samo na najvažnije značajke poput 2,8-litrenog twin-scroll turbobenzinskog V6 koji razvija snagu od 329 KS (i 400 Nm).
Automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 6 sekundi, dok mu je najveća brzina ograničena na 250 km/h. Recimo i kako je u standardnoj ponudi šest-stepenski ručni mjenjač.
Bolje vozne osobine bi trebao garantovati prednji HiPerStrut ovjes, kao i Haldex pogon na sva četiri kotača koji raspodjeljuje moment između prednje i zadnje osovine ovisno o potrebi i koji je uparen sa elektronički kontrolisanim diferencijalom s blokadom.
Nadalje, podnica OPC izvedbe je spuštena za 10 mm u odnosu na standardne verzije, a tu su i serijski 19 i opcijski 20 colni točkovi unutar kojih se nalaze Brembo kočnice sa perforiranim diskovima.
Što se dizajna tiče, kao i kod limuzine, karavanska Insignia OPC se razlikuje izmijenjenim branicima, otvorima za zrak, minimalno prilagođenom maskom motora, parom većih hromiranih ispušnih cijevi i sl.
Isto vrijedi i za unutrašnjost koja je opremljena Recaro sjedalima, sportskim upravljačem, novom instrumentnom pločom, raznim ukrasima i sl. Valja reći i kako će karavanski model uprkos sportskoj prirodi i dalje biti porodični automobil, koji će kupcima nuditi 540, odnosno 1.530 litara zapremine prtljažnika.
Insignija OPC Sports Tourer na evropska tržišta stiže u drugoj polovini ove godine.