Slobodno vrijeme
Tehnologija
GPS navigacija TakeMS Traffix 43
Trafikus navigacius
28.05.2009. 12:00
Izvor: Info online
Trafikus navigacius
Latinski naslov sa uređajem nema apsolutno nikakve veze, ali mi je nekim čudom prva asocijacija bila “Posljednje malo galsko selo koje se još odupiralo moćnim Rimljanima....”. E, u to doba su nastali mnogi putevi kojima nas danas može voditi ovaj uređaj.
U više navrata susretali smo se sa GPS uređajima, koji su na našem tržištu još uvijek na margini zastupljenosti. Najveća nepopularnost im se oslikava sa malom površinom domaćeg “terena”, gdje se i nije tako lako izgubiti, ali i nepostojanjem detaljnih mapa koje bi koristili ovi uređaji. Iako je u posljednje vrijeme situacija bolja, još uvijek nismo daleko od začaranog kruga: proizvođači slabo razvijaju mape jer je potražnja mala, a potražnja je mala jer nema mapa. No, ako su vam bitnije mape drugih država, radi putovanja, pogledajmo kakav utisak ostavlja TakeMS Traffix 43.
TakeMS se nedavno uključio na ovaj dio tržišta, na kojem je odavno postalo gužva. 43 je njihov prvi model i na prvi pogled ne ostavlja nekakav specifičan dojam. Hardverska osnova uređaja je Samsung 400 MHz procesor (ARM9), na kojem se izvršava Windows CE 5.0 Core operativni sistem. Za prikaz slike i navigaciju tu je, po uzoru na današnje monitore i televizore, široki LCD ekran osjetljiv na dodir, sa dijagonalom od 4,3 inča (11 cm), što je dovoljno velika površina za čitko prikazivanje informacija i detalja na mapi.
Dizajnerski, Trafixx je kompaktan i jednostavan. Izrađen je od tvrde crne plastike prevučene gumom, pa ne morate razmišljati da li će završiti sa nekom ogrebotinom, a vrlo je vjerovatno da će preživjeti i lakši pad ili sličnu nezgodu. Već u startu veliki plus, jer ovi uređaji i trebaju da budu robusni s obzirom da su na putu često kao kamiondžije.
Pošto je kontrolisanje dodirno, sa strana su smještena samo osnovna dugmad i priključci: Power dugme, Battery on/off prekidač, kontrole glasnoće, slot za SD karticu, mini USB i strujni priključci za napajanje, priključak za eksternu antenu, zvučnik ili slušalice, te RDS-TMC Traffic konektor za antenu, od kojeg u našoj zemlji nema koristi, a u razvijenim zemljama Evrope služi za dojavu stanja u saobraćaju i izbjegavanje gužvi. Sa zadnje strane je integrisan prilično glasan zvučnik, a u slučaju da vam kontrolisanje prstima ne ide od ruke, pronaći ćete prigodan stylus. Poznato je da je softver najvažnija karakteristika GPS-a (i ne samo GPS-a, op.ur.), a poznati Nav N Go iGo je ovdje u verziji 8. Radi se o jednom od najboljih softvera ove namjene. Testni model je došao sa 2 GB karticom i mapama Zapadne i Istočne Evrope, a može se kupiti i samo sa kartama Istočne Evrope.
Na žalost, u slučaju naše zemlje je njihova detaljnost svedena na minimum, tj. samo nekoliko glavnih puteva (nema čak puta za Tuzlu?!!), pa prava upotrebljivost Traffixa počinje tek sa našim zapadnim komšijama, jer je BiH, zajedno sa istočnim balkanskim komšijama, “rupa” u sistemu. Ne znamo zbog čega je to tako, jer znamo da postoje detaljnije Nav N Go mape naše zemlje i regiona, tako da se iskreno nadamo da će se upgrade mapa uskoro pojaviti na TakeMS web stranici. No, šta je tu je.
Uređaj brzo pronalazi signal i satelite, pa je upotreba eksterne antene neophodna samo u ekstremnim uslovima. Softver je jednostavan za snalaženje i brz, interfejs pregledan, sa velikim dugmadima, a navigacija se izvodi definisanjem destinacije jednostavnim unošenjem adrese ili recimo centra grada, gdje po potrebi možete uključiti neke prolazne tačke. Izračunavanje najbrže, najkraće, najjednostavnije ili najekonomičnije rute nije ništa novo u softveru ove vrste, a u toku navigacije moguće je uključiti 2D ili 3D pogled na mapu sa dnevnim i noćnim modom prikaza. Osvjetljenje i tamniji prikaz mapa tokom noći je ugodniji i ne smeta u vožnji, ali pri korištenju tokom dana voljeli bismo vidjeti neki antirefleksivni premaz za ekran, koji je pri jakom suncu skoro nečitljiv.
Navigacija je potpomognuta pratećim ženskim ili muškim glasom koji razgovijetno izgovara upute na preko 30 jezika. Treba naglasiti i to da je Traffix isključivo GPS navigator, bez dodatnih funkcija koje bi mogle biti interesantne tokom putovanja, kakve imaju skuplji i poznatiji uređaji, poput Bluetootha, MP3, video ili photo reprodukcije.
U kutiji sa GPS navigacijom se isporučuje bogata prateća oprema – strujni i auto punjač, USB kabl, te postolje (cradle) za montiranje negdje na plastiku komandne table i vakuumski nosač za vjetrobran sa savitljivim produžetkom, tako da se uređaj može pozicionirati pod svakim mogućim uglom. Tu je i platnena futrolica za nošenje, jer Traffix sasvim dobro može poslužiti i kao džepna verzija GPS-a.
Bez puno okolišanja, TakeMS Traffix 43 je pristojan GPS navigator sa jednim od najjednostavnijih GPS softvera, prihvatljive cijene. Bez obzira na nedostatke vezane za mape našeg podneblja, koristan je za one koji mnogo putuju izvan granica BiH i traže samo GPS koji će ih na tom putu navoditi.