Slobodno vrijeme
Tehnologija
Audijev rođak iz Španije
11.06.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Audijev rođak iz Španije
Exeo ima mnogo sličnosti s modelom A4. Dosta kvalitetno osvijetljenog prostora u unutrašnjosti...
Sarajevska ljetna večer, idealno vrijeme za druženje u ljetnim baštama i ugodno ćaskanje. Nedaleko od jednog kafića parkirana je "bijela lađa" iz Španije.
Svakih pola sata, neki automobil prođe pored nje, zaustavi se, vrati unazad, odmjeri je od krova i gepeka do guma i nosa, pa produži dalje.
Elegantne linije vozila privlače pažnju, kao i "ono nešto". Znate "ono nešto" što vas privlači od neke osobe ili nečega, što je teško riječima opisati. E, upravo je to slučaj s ovim automobilom.

Debi u Parizu
Riječ je o SEAT Exeu, koji je nedavno stigao na tržiste Bosne i Hercegovine, i pokazao da je španski brend zasluženo u Volkswagenovom koncernu.
Debitirao je prošle godine na Sajmu automobila u Parizu i tada najavio da će biti veoma konkurentan u klasi kompaktnih limuzina.
Redakcija "Dnevnog avaza", a sve zahvaljujući ASA Autu, zvaničnom predstavniku i distributeru španskog SEAT-a i cijelog VW koncerna za bh. tržište, imala je priliku testirati dva modela, koji se razlikuju u 30 konjskih snaga, boji i još nekim sitnicama. Ipak, prvo recimo šta im je zajedničko.
Exeo krasi vrhunski dizajn, svojstven uglednijem pobratimu iz koncerna Audiju. Zapravo, ima mnogo sličnosti s modelom A4, naročito na bočnim stranama. Prednji dio je već karakterističan za SEAT, s povećim farovima i trapezastom maskom hladnjaka. Zadnji dio je također sličan Audiju, ali ne toliko kao bokovi.
Unutrašnjost je također "audijevski premiumska". Exeo nudi dosta prostora, koji je veoma kvalitetno osvijetljen. Stakla su dvoslojna, sa zaštitnom folijom između, te nude odličnu zvučnu, toplotnu, ali i "antilopovsku" izolaciju.
Sjedišta su profilirana, nešto kruća, ali to ide odlično sa sportskom dušom ovog automobila. Instrument tabla je pregledna, komande su nadohvat ruke, samo što "kabastijim" vozačima probleme može predstavljati nešto širi centralni greben. Naravno, tu je i dvozonski klima-uređaj, MP3 CD plejer s komandama na volanu.
Jedna od razlika između dva testirana modela, nazovimo ih "sivi" i "bijeli", su svjetla. Bijeli, koji je opremljeniji, krase Bi-Xenon svjetla, no i bez njih noću imate odličnu vidljivost. Razlikuju se i u veličini felgi, sivi je na aluminijskim od 16 inča, dok su kod bijelog za broj veće.

Najveća razlika
Sada dolazimo do najveće razlike, a to je agregat. Oba modela je pogonio 2,0-litarski turbodizelaš, samo što je kod slabijeg imao 143, a kod jačeg 170 konjskih snaga. U oba slučaja, startnost i ubrzanje su odlični.
Dobrim performansama doprinosi kratki i veoma precizni šestostepeni mjenjač, pa se španska limuzina lako pretvara u jurilicu.
Sigurnost putnika je SEAT-u veoma važna, pa Exeo obiluje mnoštvom pomagala i stvari koje su u domenu "zlu ne trebalo". Pored ESP-a, ABS-a, TCS-a, ESR-a, koji pomažu u stabilnosti, trakciji, proklizavanju i kočenju, tu je i šest zračnih jastuka za potpunu zaštitu.
Saradnja SEAT-a s kolegama iz koncerna Volkswagen iznjedrila je kvalitetan proizvod, koji se bez problema može nositi s vozilima premium proizvođača. Odličan dizajn i kvalitetni motori zasigurno će privući dosta kupaca.

Tri paketa opreme i pet motora
Potencijalnim kupcima na raspolaganju su tri paketa opreme: Reference, Style i Sport, a sam početni donosi pregršt stvari.
Što se tiče pogona, može se birati između pet motora, tri benzinca i dva turbodizelaša. Čast benzinskih agregata brane 1,6-litarski sa 102, 1,8-litarski sa 150 i 2,0-litarski TSI sa 200 konjskih snaga. Oni koji vole kraticu TDI izabrat će između 2,0-litraša sa 143 i 170 KS, a uskoro bi trebala stići i slabija varijanta od 120 KS.