Slobodno vrijeme
Tehnologija
Alfa Romeo MiTo: Premijera za MultiAir
16.06.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Alfa Romeo MiTo: Premijera za MultiAir
Alfa Romeo će od septembra proširiti ponudu motora za svoj najmanji model. MiTo će se tako nuditi u kombinaciji sa novim 1.4 MultiAir motorom, a na scenu se vraća i legendarna Quadrifoglio Verde oznaka.
Tokom septembra MiTo će biti ponuđen u kombinaciji sa novim Multiair motorom. Tehnološki napredan benzinski motor razvio je FPT (Fiat Powertrain Technologies), a u službenom izviještaju stoji kako se radi o revolucionarnom proizvodu značajnom poput common-rail sistema koji je debtovao daleke 1997. godine na Alfi 156. Srce motora je novi elektro-hidraulički sistem kontrole rada ventila.
U uporedbi sa klasičnim benzinskim motorom jednake radne zapremine MultiAir daje do 10% više snage i oko 15% više momenta. Pritom je potrošnja goriva manja do 10%, a značajno poboljšanje postignuto je i u emisiji ispušnih plinova. Recimo i da će ponuda uključivati Start&Stop sistem automatske deaktivacije motora.
MultiAir 1.400 16V motor će se nuditi u tri izvedbe snage, sa 105, 135 i 170 KS, a kombinovat će pet- i šest-stepenske mjenjače. I dok će se prva dva motora nuditi u cjelom spektru paketa opreme, najsnažniji od ponuđenih bit će dostupan isključivo u obliku Quadrifoglio Verde izvedbe.