Slobodno vrijeme
Tehnologija
Opasni za pješake: Hibridni automobili nepoželjni!?
09.07.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Opasni za pješake: Hibridni automobili nepoželjni!?
Čini se kako tihi rad motora automobila sa hibridnim pogonom ipak nije najbolje rješenje. Naime, japanska automobilska industrija sve se ozbiljnije bavi razmišljanjem da u svoje modele sa hibridnim pogonom ugradi uređaje za proizvodnju buke jer se došlo do zaključka da pretihi hibridni automobili predstavljaju opasnost za pješake sa slabijim vidom.
Najprodavaniji modeli vozila sa ugrađenim hibridnim pogonom, nakon prebacivanja sa rada na pogonskim gorivima na opciju rada na hibridni pogon, postaju gotovo potpuno nečujna vozila. Ljudi slabijeg vida ili slijepi, koji se kreću prateći zvukove oko sebe, pretihe automobile smatraju opasnošću, navodi "BBC".
Japanski ministar transporta najavio je projekat koji će zaživjeti do kraja 2009. godine, kojim će se prisiliti proizvođače automobila sa hibridnim pogonom na ugradnju uređaja za proizvodnju buke kojim će se pješake upozoravati na prisustvo automobila u njihov blizini.
Toyotini glasnogovornici, čiji model "Prius" je svjetski najpopularniji i najprodavaniji hibrid, za sada ne razmišljaju o ugradnji proizvođača buke, ali tvrde da će to učiniti ako je u pitanju sigurnost ljudi.