Slobodno vrijeme
Tehnologija
"Laserski pogon": Stižu nam vozila bez svjećica u motoru
21.07.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
"Laserski pogon": Stižu nam vozila bez svjećica u motoru
Američki proizvođač automobila Ford i istraživači sa Univerziteta u Liverpoolu rade na razvijanju pogonskog sistema koji za pokretanje unutrašnjeg izgaranja u motoru umjesto svjećica koristi laserske zrake, a velika prednost im je u tome što stvaraju manje ispušnih plinova koji uzrokuju efekt staklenika, javlja ClimateBiz.
Ford planira u sljedećih par godina uvesti "laserski pogon" u određenoj seriji vozila, prije nego što takav sistem proširi i na masovnu proizvodnju.
Tehnologija radi na principu lasera koji se može brzo usmjeriti na komoru za izgaranje, gdje je gorivo najviše koncentrisano, što dopušta motoru da radi na efikasnoj mješavini zraka i goriva.
Lasersko paljenje mogao bi pomoći da se proširi upotreba bio goriva, kojima mnogi zamjeraju poteškoće oko pokretanja vozila kada je motor hladan. Reflektujuća zraka lasera iz unutrašnjosti cilindra može prenijeti informaciju o tipu goriva u pogon za paljenje, kako bi omogućila vozilu da optimalno prilagodi omjer zraka i goriva, odnosno snagu lasera.
Tim istraživača je za daljnje projekte vezane uz pokretanje motora pomoću lasera dobio donaciju vladine zaklade koja pomaže prelasku poslovnih subjekata na proizvodnju čiji je cilj "zdraviji okoliš", odnosno u ovom slučaju, niska potrošnja fosilnih goriva.