Slobodno vrijeme
Tehnologija
Kako funkcionira televizija visoke definicije
23.07.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Kako funkcionira televizija visoke definicije
HDTV je standard za digitalnu televiziju, kada emitiranje prenosi sliku širokog ekrana s mnogo više detalja...
Televizija visoke definicije ili HDTV nudi korisnicima mnogo veću rezoluciju i mnogo bolju boju i jasnoću slike u poređenju sa standardnom analognom televizijom. Standardna televizija može emitirati 480 linija piksela. Za iscrtavanje svake linije potrebno je 1/60 sekunde.
Digitalna televizija (DTV) je standard digitalne televizije koji će zamijeniti analognu. Digitalna televizija omogućava emiterima da ponude sliku boljeg kvaliteta pomoću HDTV-a. Mada se termini DTV i HDTV često koriste kao sinonimi, to su zapravo različite stvari. DTV se odnosi na stvarni TV signal koji se prenosi digitalno, nudi veću rezoluciju i veći format televizijske slike u poređenju s analognom televizijom.
HDTV je standard za digitalnu televiziju, kada emitiranje prenosi sliku širokog ekrana s mnogo više detalja i boljim kvalitetom nego što se može naći u standardnoj analognoj ili digitalnoj televiziji. HDTV je vrsta DTV-a i smatra se najkvalitetnijim dostupnim formatom.
Vrste HDTV displeja obuhvataju direktni prikaz (direct-view), plazma (plasma), projekciju na zadnjoj strani (rear screen) i prednjoj strani ekrana (front screen). HDTV zahtijeva HDTV birač za prikazivanje, a najdetaljniji HDTV format je 1080i.
Televizija s direktnim prikazom koristi CRT i elektronski "pištolj" za iscrtavanje slike na ekranu obloženom fosforom. Ova vrsta televizije sada je dostupna u analognoj, digitalnoj i HDTV verziji.
Plazma TV stvara sliku od plazme ispunjene atomima ksenona i neona i milionima naelektrisanih atoma i elektrona koji se sudaraju kada uključite televizor. Energija koju ovo sudaranje oslobađa povećava nivo energije u plazmi, a nenon i ksenon oslobađaju fotone svjetla. Plazma TV nudi velike oblasti za prikazivanje (do 50 inča), ali su vrlo tanki.
Televizija s projekcijom na zadnjoj strani ekrana koristi projekcioni ekran umjesto katodne cijevi za prikazivanje slika. Ova vrsta TV-a nudi veću rezoluciju i jasnije boje, a noviji modeli koriste ekrane visokog kvaliteta koji omogućavaju više uglova gledanja.
Televizija s projekcijom na prednjoj strani ekrana funkcionira slično kao projekcija na zadnjoj strani, osim što su katodne cijevi ugrađene u posebnu jedinicu koja projektuje sliku na prednjoj strani ekrana. Ekran i projektor su odvojeni, tako da je veličina prikaza uglavnom ograničena na veličinu sobe.
Kupovina HD televizora ne garantira neposredni pristup HDTV programiranju. Kada kupujete HD televizor, možete birati između integriranih HDTV-a i onih koji se najčešće nazivaju HDTV kompatibilni. Da biste mogli primiti HDTV emisiju, potreban vam je HDTV tuner - uređaj za prijem i dekodiranje HDTV signala. HD televizor koji ima ugrađen HDTV tuner je integrirani HDTV, dok se termin HDTV kompatibilan odnosi na televizor koji nema HDTV birač, što znači da ga treba naknadno kupiti.