Slobodno vrijeme
Tehnologija
Stiže automobil na - urin!
06.08.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Stiže automobil na - urin!
Znatno ekonomičniji način dobivanja vodika lako bi mogao voditi ka većoj prihvatljivosti automobila pokretanih vodikovim.
Stručnjaci s američkog Univerziteta u Ohaju tvrde kako bi u narednih pola godine mogli izraditi prototip automobila pogonjenog - urinom!
Koristeći elektrodu temeljenu na niklu, iz urina (u pitanju je urea - (NH2)2CO) vodik bi se mogao izdvajati oksidacijom na katodu i to sa svega jednom četvrtinom energije koja je potrebna u postupku kada se izdvaja iz vode i oslobađa veze s kisikom.
Naime, veza s dušikom je osjetno slabija od one s kisikom. Jezikom brojeva, za elektrolitičko izdvajanje vodika potrebno je 0,37 volti napona, dok je za izdvajanje iz vode potrebno 1,23 volti.
Znatno ekonomičniji način dobivanja vodika lako bi mogao voditi ka većoj prihvatljivosti automobila pokretanih vodikovim, odnosno gorivim ćelijama.
Ova bi se tehnologija također mogla koristiti i u druge svrhe. Tako jedan od istraživača sa Univerziteta tvrdi kako bi urin jedne krave mogao osigurati energiju za pripremu tople vode za 19 prosječnih američkih kućanstava!
U svakom slučaju, već sada brojni eksperti upozoravaju kako dolazi vrijeme kada će mokraća dobiti na vrijednosti, ako zbog ičeg, onda zbog fosfora zadržanog u njoj.