Slobodno vrijeme
Tehnologija
Test: Mazda 6 sport CD 185 GT
11.08.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Test: Mazda 6 sport CD 185 GT
Uvođenjem novih 2,2-litrenih turbodizelskih motora u "Mazdine" limuzine, ponuda je obogaćena. Prvi iz serije novih dizelaša predstavio nam se u najimpresivnijem izdanju, s najvećom raspoloživom snagom i uz najbogatiji paket opreme. Izbor porodičnog vozila nikada nije bio jednostavan zadatak. "Mazda" je s modelom 6 uspjela ponuditi i mnogo više od toga, već u svojoj prvoj generaciji.
Druga generacija, s kojom smo se prvi put susreli u St. Tropeu proširila je priču o prostranosti, opremljenosti, ali i sigurnosti. Dimenzije su porasle pružajući tako više mjesta u unutrašnjosti, oprema je unaprijeđena brojnim više ili manje nužnim gadgetima, a sigurnost je zaradila jednu zvjezdicu više te se sada "Mazda" može pohvaliti kako je njena limuzina jedan od najbezbjednijih automobila.

Enterijer i eksterijer: Da li je nova mazda 6 "ljepša" ili "modernija" od prethodne, teško je odlučiti. Na prvi pogled, vjerujemo da bi svako rekao kako vrijedi i jedno i drugo. Kako god bilo, "mlađa sestra" je narasla, i to u svim dimenzijama. Testirani automobil je imao zadnja podizna vrata koja su zgodno uklopljena u dizajn karoserije, zahvaljujući čemu mazda 6 sport izgleda kao klasična limuzina sve dok ne otvorite prtljažnik.
U enterijeru je situacija "japanski očekivana". Dizajn je, bez sumnje, znatno napredovao u odnosu na prethodnicu, a ergonomija je ostala na jednakom nivou. Drugim riječima, zaslužuje vrlo visoku ocjenu, preferira se nešto sportskiji osjećaj za upravljačem, nešto niži položaj sjedenja i malo manji promjer obruča upravljača. Ipak, to se možda ne bi svidjelo prosječnom kupcu. Prostranost mazde 6 je doista dobra, uz mogućnost da se na zadnju klupu smjeste dvije odrasle osobe i na dužim putovanjima.
Prtljažnik prima doista raskošnih 510 dm3 u standardnoj konfiguraciji, dok je njegov obim moguće povećati do čak 1.702 litre, što je i u potpunosti iskoristivo zahvaljujući velikom utovarnom otvoru koji pružaju zadnja podizna vrata. Ipak, od automobila ovakve reputacije ne bismo očekivali da se "glava" ručice mjenjača može vrtjeti lijevo-desno.

Nova motorizacija: Mazda 6 je donijela tri nova 2,2-litrena turbodizelska motora. Uz iste dimenzije, ovi motori razvijaju 125 KS, 163 KS, te 185 KS. Pored povećanja obima u odnosu na prethodni najveći dizel u ponudi glavnu novost predstavlja novi komonrejl sistem direktnog ubrizgavanja najvećeg pritiska od 2.000 bara opremljen novim brizgaljkama s 10 otvora promjera smanjenog na 0,119 mm. Ovakve brizgaljke, opremljene elektromagnetskim ventilima, u kombinaciji s novim turboduvačem promjenjive geometrije obezbjeđuju brži odziv, posebno pri nižim brzinama rada motora. Pored najuobičajnih podataka o najvećoj brzini 215 km/h, te ubrzanju od 0 do 100 km/h za 8,5 s, posebno uvjerljiv je podatak o međuubrzanju, za koje je u trećem stepenu prenosa između 50 i 100 km/h sada potrebno 1,7 s manje nego kod dvolitrenog motora CD143.
Uz čak 400 Nm dostupnih u rasponu između 1.800 i 3.000 o/min garancija sjajnih međuubrzanja je tu, a koliko je to značajno pri preticanju automobilom u kojem ćete na putovanjima uvijek voziti djecu, ne treba posebno naglašavati. Prema pitanju potrošnje goriva, u gradskoj vožnji izmjereno je 9,3, a na vijugavoj otvorenoj cesti samo 6,6 l/100 km.
Mjenjač oduševljava preciznošću i činjenicom da su hodovi umjereno dugi. Dobar odabir prenosnih odnosa, pri tome, garantuje solidne performanse i razumnu potrošnju goriva.
Mazda 6 je i u svojoj novoj generaciji ostala sasvim solidno agilan automobil. Ipak se mora primijetiti da je stari model bio nešto agliniji, tj. da je imao bar malo bolji "handling". Na kraju, tu je uvijek i cijela hrpa elektroničkih sistema koji bdiju nad svakojakim potencijalnim vozačkim nestašlucima. Pojačana ponudom novih 2,2-litrenih dizelskih motora, ova "Mazdina" porodica postala je još bogatija.