Slobodno vrijeme
Tehnologija
Legendarni automobil Trabant dolazi u električnoj verziji
18.08.2009. 12:00
Izvor: Mediainfo.ba
Legendarni automobil Trabant dolazi u električnoj verziji
Popularni njemački automobil Trabant koji se proizvodio do početka devedesetih godina biće ponovo "oživljen" ali ovoga puta će biti pogonjen električnom energijom.
Za razliku od starog Trabanta koji je imao ne previše ekološki dvotaktni motor, novi model ovog automobila biće poptuno električan i neće zagađivati okolinu.
Kompanija Herpa Miniaturmodelle GmbH koja se bavi modeliranjem automobila, je cijelu ideju za oživljavanjem ovog legendarnog automobila pokrenula proizvodnjom minijaturnih modela (igračaka) Trabanta.
Najavljeno je kako će automobil biti pokretan električnom energijom a na njegovom krovu će se nalaziti solarni paneli koji će dodatno produžiti punjenje baterija. Novi Trabant na električni pogon moći će preći preko 250 kilometara sa jednim punjenjem baterije.
Automobil će biti predstavljen na predstojećem Frankfurt Motor Show-u a u masovnoj proizvodnji bi se mogao naći do 2012. godine.
Trabant se proizvodio od 1957. do 1991. godine u Istočnoj Njemačkoj. Automobil je tada proizvodila kompanija VEB Sachsenring a ukupno je proizvedeno 3.096.099 primjeraka ovog automobila.