Slobodno vrijeme
Tehnologija
Na ulicama Njemačke milion vozila na struju do 2020.
20.08.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Na ulicama Njemačke milion vozila na struju do 2020.
"Volkswagen" se nada da će prvi automobil na električni pogon ponuditi tržištu 2013. godine...
NJemačka Vlada predstavila je danas plan o uvođenju milion automobila na električni pogon na njemačke puteve do 2020. godine i ponudila podsticaje nacionalnim gigantima poput "BMW" i "Folksvagena".
"Cilj federalne vlade je da do 2020. godine na ulicama NJemačke bude milion vozila na struju", navodi se u nacrtu "nacionalnog elektro-mobilnog plana", koji je AFP dobio na uvid.
Zvanični Berlin planira da podstakne razvoj automobila na električni pogon olakšicama u oblasti istraživačkog rada o baterijama i sistemima za punjenje, u pokušaju da se nadoknadi zaostatak za azijskim kompanijama.
U dokumentu se dodaje da Berlin "razmatra podsticajni program kupovine 100 000 automobila na električni pogon", ali se ne navodi više detalja.
Organizacije za zaštitu okoline pozvale su na uvođenje subvencije od oko 5 000 eura za kupce koji se odluče za automobil na električni pogon, po ugledu na sadašnji Vladin program podrške kupovini novih automobila uz novčanu nadoknadu vrijedan pet milijardi eura.
Proizvođač luksuznih automobila "BMW" već se udružio sa proizvođačem dijelova" Boschom" i njegovim južnokorejskim partnerom "Samsungom" radi proizvodnje litijum-jonskih baterija za buduće automobile na struju.
"Folksvagen" se nada da će prvi automobil na električni pogon ponuditi tržištu 2013. godine.