Slobodno vrijeme
Tehnologija
Lamborghini: Roadster verzija Reventona za Frankfurtski sajam
25.08.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Lamborghini: Roadster verzija Reventona za Frankfurtski sajam
Internetom su počele kružiti glasine kako će Lamborghini na predstojećem frankfurtskom autosalonu predstaviti novu karoserijsku verziju Reventona. Dakako radilo bi se o tzv. roadster ili open-top verziji.
Službeni Lamborghini ništa nije želio komentarisati, dakle niti potvrditi niti demantovati, a neumoljivi izvori su otišli korak dalje i prenijeli informaciju kako će biti proizvedeno najviše deset primjeraka. Za svaki će navodno biti potrebno izdvojiti oko 1,65 miliona eura (oko 3,2 miliona KM bez poreza), dok bi tehničke karakteristike trebale u većoj mjeri ostati nepromijenjene.
Tačnije, i ovaj će Reventon pokretati V12 motor uparen sa stalnim "Viscous Traction" sistemom pogona na sva četiri točka i Lamborghinijevim e-gear poluautomatskim prenosom, piše "Index". Međutim, snaga motora bi mogla biti podignuta sa 650 na 670 KS (kao u modelu Murcielago LP670-4 SV), a manji bi se rast trebao osjetiti i na okretnom momentu. Pored dodatne privlačnosti razlog tome je i u kompenzaciji zbog vjerovatnog rasta težine zbog dodatnih karoserijskih ojačanja.
U svakom slučaju kombinacija atraktivnog i agresivnog izgleda sa vjetrom u kosi pri ubrzanju od 3,4 sekunde i najvećoj brzini od 350 km/h će svakako pronaći svojih 10-ak kupaca, pa i uz spomenutu vrtoglavu cijenu.