Slobodno vrijeme
Tehnologija
Trnovit put elektroautomobila
01.09.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Trnovit put elektroautomobila
Baterije su preteške i preskupe, pa se i dalje očekuje dominacija motora s unutrašnjim sagorijevanjem...
Automobilski motori s unutrašnjim sagorijevanjem zadržat će tržišni primat i u toku naredne dvije decenije, izjavio je Bernd Bor (Bohr), jedan od čelnika kompanije Bosch, nazvavši nerealnim procjene da će elektroautomobili vrlo brzo postati dominantni.
Ovaj stručnjak predviđa da će automobili na struju tokom narednih godina zauzeti određeni udio na tržištu, ali da se na putevima širom svijeta u periodu do kraja iduće decenije ništa bitnije neće promijeniti. Broj električnih automobila do 2015. godine mogao bi na globalom nivou biti povećan na oko pola miliona, ali bi za njihovo brže širenje trebalo znatno popraviti njihove osnovne karakteristike kazao je Bor. On ukazuje na to da se mora raditi na popravljanju kvaliteta i trajnosti baterija kojima se pokreću elektroautomobili. Njima je za opseg od 200 kilometara trenutno potrebna litijum-jonska baterija koja je teška oko 250 kilograma. Stručnjaci tvrde da takva baterija košta oko 17.000 eura, pa je, uz to što je preteška, još i preskupa. Procjenjuje se da bi polovinom sljedeće decenije cijena baterije mogla biti smanjena na osam do 12 hiljada eura, što je, međutim, još uvijek preskupo za osvajanje velikog tržišnog udjela.
Bor navodi da bi za brzo izlaženje elektroautomobila na tržište s velikim udjelom trebalo smanjiti troškove izrade takvog vozila u rasponu od 50 posto do dvije trećine u odnosu na sadašnji nivo.
Jedno od rješenja moglo bi, kako smatra Bor, biti u ujedinjenju evropskih i američkih proizvođača po uzoru na Japance i Kineze, koji tekuće probleme u izradi elektroautomobila žele riješiti zajedničkim naporima. Zbog masivnosti, osjetljivosti, visoke cijene i brzog pražnjenja, trenutno se pogon na električnu energiju najčešće koriste u kombinaciji sa motorima na benzin. U razvoju tih takozvanih hibridnih automobila Japan i Južna Koreja za sada su otišli najdalje.
Uprkos Borovim pesimističnim prognozama, svjetska autoindustrija i dalje budućnost vidi u proizvodnji električnih vozila. Nakon što su velike planove za razvoj automobila na struju izložili bezmalo svi vodeći proizvođači iz SAD-a i Japana, i iz Njemačke i to sa najvišeg nivoa, stižu najave da će se "iz sve snage" priključiti toj trci.
Vlada kancelarke Angele Merkel je, naime, saopćila plan prema kome bi do kraja iduće decenije "najboljim cestama Evrope", kakvim Nijemci smatraju svoje autoputeve, trebalo da se kreće oko milion četvorotočkaša koje pokreću elektromotori. Taj cilj je, kako primjećuju analitičari, veoma ambiciozan za vodeću evropsku ekonomiju u kojoj se sada putevima "kotrlja" oko 41 milion vozila, ali svega 1.452 elektroautomobila. Vlada u Berlinu planira u razvoj elektroautomobila uložiti oko pola milijarde eura, uključujući i 115 miliona za stvaranje osam test-regiona, u kojima bi se sprovela ispitivanja voznih i svih drugih karakteristika. Plan podrazumijevai 170 miliona eura za unapređenje kvaliteta akumulatorskih baterija.