Slobodno vrijeme
Tehnologija
Eksplozije baterija: Zašto iPhone-ovi "lete u zrak"?
03.09.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Eksplozije baterija: Zašto iPhone-ovi "lete u zrak"?
Francuske organizacije za sigurnost potrošača počele su ispitivati informacije o nekoliko slučajeva iPhonea koji su eksplodirali, pretpostavlja se zbog visoke temperature. Vijesti o sličnim problemima počele su stizati i iz Velike Britanije, Holandije i Švedske.
Dosad je u Evropi eksplodiralo osam popularnih Appleovih telefona, a posljednji je slučaj zabilježen u Francuskoj kada je iPhone eksplodirao u rukama jednog osamdesetgodišnjaka.
Evropska komisija pozvala je svih 27 država članica da ozbiljno razmotre moguće pritužbe iz Rapexa, sistema za brzo upozoravanje na nesigurne proizvode.
U sjedištu Applea u SAD-u ističu da još uvijek čekaju oštećene aparate kako bi mogli nad njima obaviti analizu i utvrditi zašto je došlo do eksplozije. Neki kupci već su optužili Apple za prikrivanje teškoća koje ima iPhone. Ken Stanborough iz Liverpoola je kompaniju optužio da ga je pokušala utišati jer je u zamjenu za odštetu zahtijevala šutnju. Ken je odštetu zatražio jer je iPhone koji je kupio svojoj kćerki takođe eksplodirao.
Stručnjaci smatraju da do teškoća dolazi zbog nesigurnih litij ionskih baterija. Apple je u svijetu prodao 20 miliona iPhonea, a svim oštećenim korisnicima besplatno je zamijenio telefone. Dok ne dobiju oštećene uređaje ne žele davati komentare o eksplozijama baterija.